Grecia doreşte răspunsuri din partea FMI cu privire la un raport WikiLeaks

O transcriere divulgată a unei convorbiri telefonice între trei oficiali ai Fondului Monetar Internaţional a înfuriat Atena. Convorbirea sugerează că FMI ar putea să folosească ameninţarea cu default-ul Greciei pentru a forţa Atena să aplice o serie de reforme dure.
Premierul elen Alexis Tsipras.
Premierul elen Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Grecia a cerut sâmbătă o explicaţie din partea FMI după ce website-ul WikiLeaks a publicat transcrierea unei convorbiri telefonice care sugerează că s-ar putea ca instituţia de creditare să ameninţe că se va retrage din programul de salvare financiară (bailout) a Greciei pentru a forţa semnarea unui acord asupra reformelor financiare până la sfârşitul lunii aprilie.

WikiLeaks a postat ceea ce susţine că este un raport al unei conversaţii telefonice între trei oficiali ai FMI, convorbire care ar fi avut loc înaintea discuţiilor din Atena de săptămâna viitoare.

În transcriere, oficialii au sugerat declanşarea unui “eveniment” de criză pentru a lansa ameninţarea cu default-ul şi astfel să forţeze guvernul elen să acţioneze. Mai mult, cei trei au criticat un viitor referendum britanic asupra statutului de membru UE al Marii Britanii, susţinând că acesta va amâna evaluarea bailout-ului. Această evaluare este un pas necesar pentru deblocarea următoarei tranşe de ajutor financiar pentru Grecia.

“Guvernul elen cere explicaţii din partea FMI dacă acesta urmăreşte să creeze condiţii de default în Grecia, cu puţin timp înaintea referendumului din Marea Britanie”, a susţinut o purtătoare de cuvânt a guvernului premierului Alexis Tsipras, conform Deutsche Welle.

FMI nu comentează dezvăluirile

FMI a publicat o declaraţie în care a susţinut că nu comentează în legătură cu “presupusele rapoarte ale discuţiilor interne”.

“Am declarat clar că noi considerăm necesară o soluţie durabilă la provocările economice pe care le înfruntă Grecia – o soluţie care plasează Grecia pe o cale de creştere sigură, susţinută de un set credibil de reforme însoţite de reducerea datoriei din partea partenerilor săi europeni”, conform declaraţiei.

UE şi liderii FMI vor relua în scurt timp evaluarea bailout-ului elen. Discuţiile au fost amânate de două ori începând cu luna ianuarie datorită unor neînţelegeri între creditori cu privire la datoria proiectată a Greciei şi datorită neînţelegerilor cu Tsipras în legătură cu reformarea sistemului de pensii. Doar după finalizarea evaluării vor putea creditorii să ofere Atenei noi împrumuturi şi să paveze drumul pentru mult aşteptatele negocieri asupra restructurării datoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe