Guvernul grec supravieţuieşte votului de încredere înaintea discuţiilor cu creditorii


 Premierul grec Alexis Tsipras se bucură după ce guvernul său a câştigat un vot de încredere în Parlament, 11 februarie 2015.
Premierul grec Alexis Tsipras se bucură după ce guvernul său a câştigat un vot de încredere în Parlament, 11 februarie 2015. (Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images)

Într-un moment în care Grecia se pregăteşte pentru discuţii dure cu creditorii în Bruxelles, guvernul premierului Alexis Tsipras a câştigat cu uşurinţă votul de încredere desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri în Parlament, oferind asigurări că va modifica programul economic care a redus standardele de viaţă.

Adresându-se Parlamentului înaintea votului, Tsipras a declarat că guvernul său va urmări să ajungă la un nou acord financiar cu creditorii internaţionali şi la o reducere “necesară” a datoriei elene, a raportat New York Times.

Miniştrii finanţelor din zona euro se vor reuni miercuri la Bruxelles într-o şedinţă extraordinară pentru a discuta situaţia datoriilor Greciei, al cărei acord de împrumut expiră la sfârşitul lunii februarie.

Tsipras a făcut apel la “spaţiu şi timp”, în loc de o prelungire a programului actual de împrumuturi, susţinând că ţara sa nu se poate “întoarce într-o perioadă de salvări financiare şi suprimare.”

Premierul elen a declarat legiuitorilor că “aceasta este linia noastră roşie” – un acord punte pe termen scurt care nu implică măsuri de austeritate.

În cadrul votului de încredere, guvernul său, care a ajuns la putere luna trecută, şi-a asigurat suportul tuturor celor 162 de legiuitori ai coaliţiei în Parlamentul cu 300 de locuri. Dar o victorie în faţa creditorilor internaţionali – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, aşa zisa troikă care a oferit Greciei împrumuturi de peste 270 miliarde USD (240 miliarde euro) începând cu 2010, va fi mult mai dificilă, susţine New York Times.

Tsipras a declarat că este optimist în privinţa unui “acord mutual acceptabil” cu creditorii.

Dar luni, ministrul german al finanţelor Wolfgang Schäuble a dat semne că va respinge noul plan al Greciei. “Nu negociem un nou program”, a declarat Schäuble, evidenţiind încă o dată că Germania este o susţinătoare a măsurilor de austeritate în statele tulburate economic din zona euro.

Tsipras nu a oferit detalii asupra noii propuneri dar a indicat că Grecia îşi va susţine cu tărie cazul.

“Nu mai este cale de întoarcere. Cât timp avem poporul de partea noastră nu mai putem fi şantajaţi de nimeni”, a declarat premierul elen.

Sondajele de opinie au indicat că 7 din 10 greci susţin poziţia dură a guvernului elen faţă de creditorii internaţionali. Aceeaşi situaţie este şi în cazul grecilor care au declarat că doresc să rămână în zona euro “cu orice preţ”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe