Grecia arestează refugiaţi în baza acordului UE-Turcia

Grecia a arestat sute de refugiaţi care au ajuns pe insulele elene după intrarea în vigoare a unui acord între Ankara şi Uniunea Europeană, pe baza căruia migranţii care pătrund ilegal în Europa sunt trimişi înapoi în Turcia.
Mai mulţi refugiaţi aşteaptă să intre în tabăra Moria de pe insula elenă Lesbos, 21 martie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.03.2016

De la intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia, în cursul zilei de duminică, peste 1.600 de refugiaţi care au sosit pe teritoriile elene au fost direcţionaţi spre cinci insule din Marea Egee, unde vor rămâne în detenţie pe perioada evaluării cererilor lor pentru azil, au declarat luni mai mulţi oficiali greci.

Conform acordului, Ankara este obligată să primească înapoi refugiaţii ilegali deportaţi din Grecia, în timp ce UE va accepta mii de solicitanţi de azil sirieni direct din Turcia.

În plus, acordul impune ca Turcia să accepte refugiaţii care au pătruns ilegal în Grecia începând cu 20 martie, în timp ce relocalizarea refugiaţilor din Turcia în ţările UE ar trebui să înceapă în 4 aprilie.

Totuşi, acordul s-a lovit deja de unele probleme pe insula Lesbos, principalul punct de sosire pentru un număr mare de refugiaţi, în condiţiile în care oficialii locali se chinuie să se adapteze noului sistem în timp ce aşteaptă să primească întăriri din partea UE.

Autorităţile elene au subliniat faptul că va fi nevoie de puţin timp pentru a începe să trimită înapoi refugiaţi deoarece este nevoie de mii de membri de personal pentru a gestiona eficient procesul.

Dimitris Avramopoulos, comisarul ONU pentru imigraţie, care este grec, a precizat că implementarea acordului cu Turcia “pune mare presiune pe ţara noastră”, adăugând totuşi că Atena doreşte să îndeplinească sarcina.

Turcia găzduieşte deja 3 milioane de refugiaţi sirieni care au fugit din cauza unui război lung şi sângeros ce zguduie de cinci ani ţara arabă.

Ca parte a controversatului acord, UE oferă Ankarei câteva stimulente importante, inclusiv accelerarea negocierilor de aderare a Turciei la blocul european şi dublarea ajutoarelor financiare europene pentru refugiaţi, care vor ajunge la 6 miliarde de euro. În plus, începând cu luna iunie, cetăţenii turci vor putea călători fără vize în zona Schengen a Europei.

ONU şi mai multe grupuri pentru drepturile omului s-au opus acordului, contestând legalitatea sa. În plus, ONU a mai susţinut că un astfel de acord ar putea duce la pedepsirea colectivă a refugiaţilor.

Europa înfruntă o criză fără precedent a refugiaţilor, în condiţiile unui flux masiv de migranţi care ajung pe continent din mai multe ţări lovite de conflicte şi sărăcie din Africa şi Orientul Mijlociu, în special din Siria.

Mulţi învinuiesc marile puteri europene pentru exodul fără precedent de refugiaţi din ţările lor natale, susţinând că interferenţa Occidentului în zonele de conflict a dus la amplificarea violenţelor şi la forţarea ulterioară a unui număr tot mai mare de oameni să îşi părăsească ţările de origine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor