Google, criticat pentru anularea unor contracte cu Pentagonul şi dezvoltarea relaţiilor cu China

(Getty Images)

“Noi suntem băieţii cei buni”, a declarat săptămâna trecută generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major al armatei americane, susţinând că Google ar trebui să lucreze în mod direct cu Pentagonul, în loc să facă incursiuni controversate în China şi să aibă relaţii tot mai strânse cu Beijingul, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Dunford a mai precizat că este “inexplicabil” faptul că gigantul hi-tech ar urmări să facă afaceri într-o ţară cu libertăţi mult mai reduse decât în Statele Unite.

“Noi suntem băieţii cei buni şi este inexplicabil pentru mine să facem compromisuri pentru a ne promova interesele de afaceri în China, unde libertăţile sunt restricţionare, unde chinezii vor confisca proprietatea intelectuală de la companii”, a afirmat el.

Remarcile generalului Dunford au fost făcute după ce Google s-a retras din proiecte anterioare ale Departamentului american al Apărării. De asemenea, gigantul hi-tech nu a reînnoit un contract care ajută armata americană să analizeze imagini aeriene realizate de drone. Programul de apărare, numit Proiectul Maven, a generat controverse în sânul Google, întrucât unii angajaţi au refuzat să dezvolte programe legate de război şi aplicaţii pentru câmpul de luptă, invocând temeri etice.

Peste 3.100 de angajaţi au semnat o petiţie prin care au cerut companiei Google să renunţe la parteneriatul cu Pentagonul, iar câţiva angajaţi chiar au demisionat din această cauză. În încercarea de a calma tulburările interne generate de acest contract, în luna iunie, Google a anunţat că nu va continua Proiectul Maven.

Pe de altă parte, Google a anunţat la începutul acestui an că nu va încerca să obţină un contract de cloud computing în valoare de 10 miliarde de dolari cu Departamentul american al Apărării, invocând “noile linii directoare etice” ale companiei care interzic proiecte pentru arme şi impune limitări etice privind munca depusă la aplicaţiile militare ale inteligenţei artificiale. Şi totuşi, Google continuă să lucreze la programe de Internet care vor permite Partidului Comunist Chinez să cenzureze şi să suprime libertatea de exprimare în mediul online a propriilor cetăţeni, deşi în acelaşi timp gigantul american consideră contractele legate de Pentagon ca fiind prea controversate.

În luna septembrie, publicaţia The Intercept a confirmat printr-un raport bombă, care are la bază mărturia unui avertizor de integritate de la Google, că gigantul hi-tech american lucrează în secret la crearea unui motor de căutare pentru China care va include funcţii de cenzurare a căutărilor şi care permite guvernului comunist chinez să monitorizeze întreaga istorie a căutărilor utilizatorilor şi chiar locaţia acestora. Dezvăluirea privind motorul de căutare, numit Dragonfly, a promovat un val de nemulţumiri publice şi o monitorizare intensă a companiei.

Google a fost îndelung criticată pentru că a încercat să deschidă în China proiecte controversate. După ani de controverse şi frecuşuri cu guvernul chinez, deşi cenzura ştiri controversate - de exemplu despre masacrul din Tienanmen - Google a refuzat să facă lucruri care la vremea respectivă erau considerate compromisuri majore, astfel că a ajuns pe radarul partidului-stat comunist al Chinei care a început o campanie de defăimare împotriva concernului. În scurt timp Google s-a retras din China. Dar cu Dragonfly, lucrurile s-ar putea schimba pentru gigantul american.

Dunford a declarat joia trecută: “Nu sunt sigur că cei de la Google se vor bucura de o ordine mondială care este informată pe baza normelor şi standardelor Rusiei şi Chinei”. În mod notabil, el nu a menţionat în mod specific nicio altă companie hi-tech.

De asemenea, lideri din Congresul american au analizat situaţia, după ce Sundar Pichai, directorul general al Google, s-a întâlnit joi cu oficiali în Washington şi a făcut o oprire la Casa Albă.

În remarci făcute la un eveniment găzduit vinerea trecută de Centrul pentru o Nouă Securitate Americane (Center for New American Security) în Washington, senatorul Mark Warner a criticat proiectul Dragonfly ca fiind o dovadă suplimentară a faptului că Beijingul a reuşit “să recruteze companii occidentale în acţiunile lor de control al informaţiei”.

“Este surprinzător pentru mine faptul că Google lucrează de fapt cu China pentru a dezvolta o versiune cenzurată a motorului său de căutare în China”, a precizat senatorul, adăugând: “În prezent, infrastructura cibernetică şi de cenzură a Chinei este invidiată de regimurile autoritare din lume. În prezent, China exportă în ţări precum Venezuela, Etiopia şi Pakistan atât tehnologi, cât şi doctrina sa privind suveranitatea în mediul cibernetic”.

Implicaţia din spatele atacului lui Warner este aceea că, prin colaborarea cu Partidul Comunist Chinez, Google – al cărei motto intens promovat “Don’t Be Evil” (Nu fi rău) a fost înlăturat în cele din urmă, în linişte – va ajuta regimurile totalitare din lume cu proliferarea cenzurii şi a tehnologiei de spionaj domestic.

În declaraţii lansate la sfârşitul lunii noiembrie, Google a încercat să minimalizeze proiectul Dragonfly, susţinând că are natură “experimentală” şi că “nu a fost luată nicio decizie dacă vom putea sau dacă vom lansa” motorul de căutare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe