Gigantul petrolier Rosneft scoate la vanzare 19,5% din acţiunile sale

Compania petrolieră rusă Rosneft.
Compania petrolieră rusă Rosneft. (DENIS SINYAKOV / AFP / Getty Images)

Premierul rus Dmitri Medvedev a autorizat, luni, vânzarea unui procent de 19,5% din gigantul energetic rus Rosneft, cel mai mare producător de petrol al ţării, potrivit unui comunicat publicat pe website-ul rus, raportează Moscow Times.

Peste 2 miliarde de acţiuni vor fi vândute pe piaţa de valori, însă preţul lor nu va scădea sub preţul ofertei publice iniţiale (IPO) a companiei în 2006, s-a menţionat în ordinul guvernamental semnat săptămâna trecută.

Prin această schimbare, statul rus va păstra controlul asupra unei părţi de 50% din totalul acţiunilor Rosneft plus o acţiune. Data la care va avea loc tranzacţia nu a fost specificată.

Ordinul de vânzare nu a specificat dacă în cotarea preţului IPO se va folosi dolarul american sau rubla – un ordin care afectează semnificativ valoarea vânzării plănuite, de vreme ce rubla s-a devalorizat constant începând din 2006.

Preţul unei acţiuni a companiei ruse în luna iulie era de 7,55 de dolari potrivit website-ului oficial, în timp ce dolarul la acea vreme valora 27 de ruble. Dacă vânzările viitoare s-ar efectua la cota cea mai scăzută a rublei, guvernul ar putea câştiga 420 de miliarde de ruble (sau 9 miliarde de dolari).

In cazul în care cota este fixată în dolari, vânzările plănuite sunt aşteptate să aducă cel puţin 15,6 miliarde de dolari, sau 770 de milioane de ruble, dacă se foloseşte rata actuală de 52 de ruble pentru un dolar.

Luni, acţiunile Rosneft-ului au crescut pe piaţa din Moscova cu 1,6% până la 237 de ruble pentru o acţiune, sau 5,11 dolari – oarecum sub preţul IPO solicitat.