Ghinea, despre venirea (sau nu) a lui Cioloş în USR: "Nu are cum să fie partidul unuia sau altuia"
alte articole
Prezent sâmbătă la Focşani, pentru o întâlnire cu simpatizanţii partidului, deputatul USR Cristian Ghinea - fost ministru în Guvernul Cioloş - a vorbit (printre multe altele) şi despre unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale zilei - intrarea (sau nu) a lui Cioloş în USR.
În opinia lui Ghinea, venirea sau nu a lui Dacian Cioloş nu este doar despre fostul premier ci reprezintă, în sine o decizie asupra naturii USR.
"Suntem un partid mare, deschis către noi forţe, deschis către toate forţele reformiste şi cinstite şi profesioniste din România sau nu.
Sau suntem un partid în care deciziile se iau într-un cerc foarte mic", spune Ghinea, într-o postare pe Facebook.
În opinia fostului ministru al fondurilor Europene "USR va ieşi întărit din povestea asta pentru că, repet, este un semn de vitalitate. Nu este un partid al cuiva anume, nu este un partid în care unii sunt proprietari şi alţii suntem chiriaşi, toţi suntem proprietari la USR şi avem un cuvânt de spus în acest partid."
"Eu personal voi continua să militez la congresul din mai pentru deschiderea partidului, pentru venirea lui Dacian Cioloş. Până la urmă, congresul ia această decizie şi nu sunt deloc stresat", a declarat fostul ministru.
Ghinea mai opinează că USR nu este partidul cuiva anume ci este "o organizaţie, compusă din oameni".
"Tocmai pentru că există această percepţie eronată în opinia publică – s-a pus problema: este Dacian Cioloş sau Nicuşor Dan. Nu are cum să fie partidul unuia sau altuia", susţine fostul tehnocrat.
"Am văzut unii colegi care pun dilema: dar dacă creştem prea repede va trebui să facem compromisuri şi să luăm primari corupţi. Nu a zis nimeni chestia asta. Nu avem încredere că găsim oameni oneşti în România cu care să construim un partid mare?
Atât de proastă este părerea noastră faţă de poporul român? Este trist.
Chemăm, eu chem în USR pe toţi oamenii oneşti şi profesionişti ca să facem marele USR. Fără să facem compromisuri la criterii de integritate", concluzionează USR-istul.
Reamintim că, în urmă cu trei zile, fostul şef al Cabinetului tehnocrat şi director executiv în cadrul Asociaţiei România 100, Alin Cristian Mituţa anunţa că Cioloş nu va intra în Uniunea Salvaţi România. Cazul este închis pentru că Nicuşor Dan a spus clar că nu este binevenit, a explicat fostul director al Cabinetului Cioloş.
Două zile mai târziu, Nicuşor Dan a venit şi el cu precizări, susţinând că în această poveste s-au spus multe neadevăruri şi jumătăţi de adevăruri şi că lucrurile au fost trunchiate. Dan a explicat că în USR există două curente de opinie, unul majoritar în favoarea venirii lui Cioloş şi unul minoritar - la care subscrie şi el - conform căruia nu este benefic ca Dacian Cioloş să intre în USR, scenariul unei colaborări între USR şi un partid al lui Cioloş fiind mult mai fezabil.
Argumentele contra intrării lui Cioloş în USR ar fi următoarele:
a. În clipa de faţă, brandul "Dacian Cioloş" este mai bine definit decât brandul USR. Din acest motiv USR va deveni pentru opinia publică "partidul lui Cioloş” şi prin asta va dispare imaginea de independenţă faţă de partidele vechi. Este notoriu că Dacian Cioloş a negociat pentru a intra în PNL înainte să înceapă discuţiile pentru intrarea în USR. În campanie a fost purtător de imagine PNL, apărând pe afişele PNL şi 60% din persoanele care îl vor în politică îl văd pe Cioloş în PNL.
b. Chiar dacă aduce pe termen scurt un plus pentru USR, pe termen mai lung poate limita imaginea USR la performanţa guvernului Cioloş, cu toate compromisurile ei (non-combat la votul pentru primari într-un singur tur, prestaţiile miniştrilor Dâncu, Tobă şi Curaj etc.)
c. În publicul reformist care simpatizează (cumulat) cu "Dacian Cioloş şi USR" există un clivaj între un public „moral” şi un public „pragmatic” (între cei care nu acceptă alianţa cu PNL şi cei care o acceptă; între cei care nu acceptă primiri de primari şi parlamentari de la partidele din majoritate, şi cei care le acceptă). În acest moment, Dacian Cioloş şi echipa sa par orientaţi înspre "soluţia pragmatică”. Aşa că un partid nou-creat al lui Dacian Cioloş funcţionând separat plus USR ar putea cuprinde împreună ambele publicuri - funcţionând complementar. Ar servi "cauza" fără să alieneze niciun "alegător reformist", având fiecare publicul lui natural", scria Nicuşor Dan pe Facebook precizând însă că, chiar dacă el nu este de părere că venirea lui Cioloş ar fi benefică, USR este un partid democratic iar el, deşi preşedinte al partidului, va acţiona în acord cu voinţa majorităţii.