Ghinea dă cu PSD şi ALDE de pământ după furtuna din vestul ţării: "Jocul de-a pasarea responsabilităţii a început"

PSD şi ALDE au şi ele un "merit" pentru consecinţele furtunii ce a lovit vestul României, arată Ghinea, acuzând cele două partide că s-au pus în calea numirii unui management profesionist în fruntea Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Cristian Ghinea (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
18.09.2017

La începutul anului, PSD şi ALDE au decis ca Administraţia Naţională de Meteorologie să fie exceptată de la prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, atrage atenţia, pe Facebook, deputatul USR Cristian Ghinea, la o zi după ce 8 persoane au fost ucise şi alte 145 rănite de furtuna care a lovit vestul ţării. Furtuna a "lovit" pe nepregătite, cu alte cuvinte, autorităţile locale s-au plâns că nu au fost avertizate în legătură cu fenomenele meteo extreme.

În acest context, Ghinea aminteşte că ordonanţa 109 prevedea ca o serie de instituţii controlate de stat să fie conduse de manageri privaţi, după principii legate de eficienţă şi profitabilitate iar PSD şi ALDE s-au împotrivit ca ANM să intre sub incidenţa respectivei OUG, motivând că este o instituţie strategică în asigurarea securităţii României.

„Securitatea naţională poate fi pusă în pericol de o serie de fenomene grave (…) de natură meteo-climatică“, argumentau parlamentarii de la PSD şi ALDE atunci când au propus amendamentul care să scoată ANM de sub incidenţa ordonanţei privind guvernanţa corporativă. Iniţiatorii argumentau că ANM trebuie să rămână sub controlul politic pentru că este o instituţie strategică în asigurarea securităţii României.

Ulterior, multe alte regii şi societăţii de stat au fost exceptate, pe acelaşi model, de la prevederile OUG 109.

După furtuna care a devastat mai multe zone din vestul ţării, unde 8 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 140 au fost rănite, este evident că ANM nu a reuşit să-şi facă treaba", adaugă Ghinea.

Potrivit deputatului, românii n-ar trebui să se aştepte să audă vreun reproş din partea guvernului la adresa ANM şi atrage atenţia că jocul de-a pasarea responsabilităţii a început deja:

"Autorităţile locale se plâng de faptul că nu au fost avertizate în legătură cu fenomenele meteo extreme. Ministrul de Interne, Carmen Dan, ne dă însă asigurări că există un sistem de avertizare a populaţiei, care funcţionează bine-mersi. Premierul Tudose dă vina pe primarul Timişoarei pentru ce s-a întâmplat în oraş. (...)

Vom afla probabil că autorităţile şi-au făcut exemplar treaba. Vinovaţii se vor găsi, ca de obicei, în altă parte. Tehnocraţii, opoziţia, corporaţiile, oamenii răi care sabotează Programul de Guvernare", concluzionează Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor