Năsui: De ce nu avem un sistem de alertă a populaţiei pentru dezastre naturale?
alte articole
După teribila furtună care a lovit mai multe oraşe din România şi a lăsat în urmă 8 morţi, se pune în mod legitim întrebarea de ce nu avem un sistem de alertă a populaţiei pentru dezastre naturale, a atras atenţia, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.
"Un astfel de sistem este cu siguranţă tehnic posibil. Există o sumedenie de publicaţii media care practică aplicaţii prin alerte pe mobil. Şi atunci de ce nu se face? Este o problemă de bani? Să ne uităm peste bugetul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care este de fapt o societate pe acţiuni sub autoritatea Ministerului Mediului. Ce vedem? Vedem cheltuieli de 57 de milioane de lei pe an. Dar mai vedem un lucru, vedem că cheltuielile acestei instituţii au urmat exact acelaşi tipar precum cele ale restului statului român în 2017", a precizat Claudiu Năsui.
Potrivit deputatului USR, faţă de anul trecut investiţiile au scăzut cu 35% pe când cheltuielile de personal au crescut cu 7%.
"Adică vedem o poveste despre cum tăiem investiţii şi creştem cheltuielile de personal. Şi să nu credeţi că a crescut numărul de salariaţi, ba dimpotrivă a scăzut. Statul îşi asumă responsabilitatea de supraveghere a acestor fenomene meteorologice, de alertare a populaţiei şi, mai ales, de a întreprinde măsuri pentru a evita victimele şi pagubele materiale. Iar lucrul acesta nu îl face gratuit, ci din banii noştri, pe care ni-i ia prin taxe şi impozite. Prin urmare, avem tot dreptul să investigăm şi să-l ţinem responsabil pentru ceea ce face", a subliniat Claudiu Năsui.