Iniţiativa România: Sute de penali, incompatibili, sau inamici ai statului de drept vor în Parlament

Sute de candidaţi penali, incompatibili, în conflict de interese, traseişti sau inamici ai statului de drept vor să ajungă în Parlament, a atras atenţia "Iniţiativa România", care a lansat o aplicaţie web menită să le ofere alegătorilor posibilitatea de a vedea comparativ profilul celor înscrişi în cursa electorală.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
27.11.2016

Mişcarea civică Iniţiativa România a lansat site-ul www.alegeriparlamentare2016.ro (AP16) - cel mai amplu proiect din ultimii 26 de ani de informare publică electorală şi de prezentare a candidaţilor, partidelor, programelor de guvernare, a istoriei politice a partidelor şi rezultatelor electorale din 1990 până astăzi, drepturilor şi obligaţiilor legale ale alegătorului în ziua votului, reiese dintr-un comunicat remis duminică de organizaţie.

"AP16 este un ghid complet al alegătorului la alegerile generale din 11 decembrie 2016. Iniţiativa România a estimat generos un număr de 746 de candidaţi cu şanse de a intra în Parlament (zonă eligibilă), pe baza sondajelor de opinie realizate până la data de 14 noiembrie 2016. Este vorba despre 220 de candidaţi PSD, 188 de candidaţi PNL, 104 candidaţi USR, 101 candidaţi ALDE, 96 de candidaţi PMP şi 37 de candidaţi UDMR.

Pentru fiecare dintre candidaţi s-a făcut o evaluare de risc pe baza informaţiilor privind integritatea (e.g. probleme penale, incompatibilităţi, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea faţă de statul de drept (e.g. iniţiative legislative de amputare a puterii judecătoreşti sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunităţii parlamentarilor) şi traseismul politic", se arată în comunicatul citat.

Rezultatele statistice sunt următoarele:

1. 72 de candidaţi dintre cei 101 candidaţi eligibili ai ALDE sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave (71,3%).

2. 65 de candidaţi dintre cei 96 de candidaţi eligibili ai PMP sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave (67,7%).

3. 115 candidaţi dintre cei 220 de candidaţi eligibili ai PSD sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave (52,2%).

4. 16 candidaţi dintre cei 37 de candidaţi eligibili ai UDMR sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave (43,2%).

5. 73 de candidaţi dintre cei 188 de candidaţi eligibili ai PNL sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave (38,8%).

6. 11 candidaţi dintre cei 104 candidaţi eligibili ai USR sunt în cel puţin una dintre aceste situaţii: au schimbat două sau mai multe partide sau au întreprins acţiuni / declaraţii împotriva statului de drept (10,6%).

Mişcarea civică Iniţiativa România reaminteşte riscul generat de corupţie şi de cunoaşterea insuficientă a candidaţilor. Recomandăm votul pentru candidaţii integri, care respectă domnia legii, independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, care nu au făcut din trecerea de la un partid la altul un mod de supravieţuire politică.

AP16 înseamnă peste 3.000 de ore de muncă făcută în regim de voluntariat de membrii şi partenerii (studenţi FSPUB) Iniţiativei România (o echipă de proiect de 44 de voluntari). Site-ul va fi dezvoltat în continuare şi vor fi lansate funcţionalităţi noi în săptămâna care urmează: funcţie de comparator şi test de compatibilitate politică.

Pentru mai multe detalii pe acest subiect intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor