Ghidul de educaţie juridică „Legea pe-nţelesul elevilor” a fost lansat la Chişinău

Ghidul va contribui mult la îmbunătăţirea procesului educaţional, promovarea respectului faţă de lege, adoptarea unui comportament integru şi a responsabilităţii civice de către tineri, afirmă Liliana Nicolaescu-Onofrei.
Viorica Grecu, Cristi Danileţ şi Nadejda Hriptievschi în cadrul lansării Ghidului „Legea pe-nţelesul elevilor”
Viorica Grecu, Cristi Danileţ şi Nadejda Hriptievschi în cadrul lansării Ghidului „Legea pe-nţelesul elevilor” (https://mecc.gov.md)

La Chişinău a avut loc lansarea ghidului „Legea pe-nţelesul elevilor” conceput de cunoscutul judecător român Cristi Danileţ, cu contribuţia avocatelor Viorica Grecu şi Nadejda Hriptievschi din Republica Moldova.

Prezentă la eveniment, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării Liliana Nicolaescu-Onofrei a menţionat că acest ghid de educaţie juridică va ajuta foarte mult cadrele didactice din învăţământul general şi cel profesional tehnic, îndeosebi pe cei care predau discipline precum „Educaţie pentru societate” sau „Educaţie pentru drepturile omului”, oferindu-le posibilitatea să găsească materiale utile care pot fi încorporate chiar şi ca abordări modulare.

„Suntem siguri că acest material va contribui mult la îmbunătăţirea procesului educaţional, la promovarea respectului faţă de lege, la adoptarea unui comportament integru şi a responsabilităţii civice de către tineri”, a adăugat aceasta.

Ghidul „Legea pe-nţelesul elevilor” include informaţii ce trebuie transmise în funcţie de tematica aleasă, prezintă tehnici şi metode de predare pentru educaţia juridică nonformală şi surse de informare pentru formatori.

Accentul e pus pe cunoştinţe şi abilităţi practice despre individ şi stat, despre libertate şi lege, despre drepturi şi responsabilităţi pentru a-i sensibiliza pe elevi cu privire la necesitatea de a respecta demnitatea oricărui alt individ, de a respecta autorităţile statului şi a se supune legilor statului. În particular, ghidul include sugestii utile pentru căile de parcurs în caz că elevii ajung să aibă probleme.

Ghidul a apărut în cadrul proiectului „Educaţie Juridică – Cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generaţii”, implementat de Centrul de Inovare şi Politici din Moldova, Centrul de resurse Juridice din Moldova şi Asociaţia VedemJust din România, cu suportul financiar al Regatului Ţărilor de Jos prin intermediul Ambasadei Olandei la Bucureşti.