Danileţ, cercetat disciplinar: Se doreşte intimidarea oricui din justiţie care vrea să vorbească despre derapajele instituţionale
alte articole
Intrat în colimatorul Inspecţiei Judiciare pentru un interviu în care a făcut remarci critice la adresa modului în care funcţionează în ultima perioadă CSM-ul şi CCR, judecătorul Cristi Danileţ transmite, într-o postare pe Facebook, că IJ a ajuns să sancţioneze delictul de opinie şi că se urmăreşte transformarea lui într-un exemplu negativ pentru tot sistemul, în scopul intimidării oricui din justiţie care vrea să vorbească despre derapajele instituţionale.
Danileţ, judecător care, reamintim, nu a ezitat să critice modificările cu potenţial toxic operate de putere în domeniul legislaţiei din Justiţie mă reaminteşte că, după ce anul trecut a avut curajul să afirme că ministrul Justiţiei nenoroceşte sistemul judiciar iar la începutul acestui an că doar protestele mai pot rezolva ceva în justiţie, au urmat patru acţiuni ale Inspecţiei împotriva sa doar în primele trei luni ale anului 2019, din care două au fost deja respinse. În pofida tuturor acţiunilor împotriva sa, Danileţ transmite că nu se va lăsa intimidat ci că va acţiona în continuare pe aceeaşi linie ca până acum.
Redăm postarea judecătorului
"ACCEPT PROVOCAREA: PROMIT SĂ RECIDIVEZ!
Inspecţia a decis să solicite CSM sancţionarea mea pentru că am dat interviu la Revista 22. Probabil dacă aş fi dat la mocirla.tv sau rahat.ro ar fi cerut să fiu premiat şi chiar avansat.
În fine, eu dau interviuri la presă din anul 2003 (sute de interviuri), scriu pe blog din anul 2007 (peste 650 de postări) şi pe FB din anul 2010 (peste 15 mii de postări). Niciodată până anul acesta nimeni nu a adus vreo obiecţie cu privire la cele susţinute de mine cum că aş încălca legea statutului magistraţilor. Mai mult, am educaţia necesară să nu atac vreodată persoane sau instituţii, ci să amintesc de principii, atrăgând atenţia publicului cu privire la încălcarea regulilor statului de drept şi ale independenţei justiţiei.
Ştiu că am deranjat, dar nici nu mi-am propus să mă placă careva. Într-o ţară în care e ceva comun dictonul „legea e făcută ca să fie încălcată” a spune cuiva că încalcă legea te face instantaneu duşman. Promit să recidivez de câte ori am ocazia, cu orice risc.
Constat că prin comunicatul de presă trimis la toată presa Inspecţia îşi permite să mă arunce în gura presei pentru a fi devorat mai înainte de a avea parte de judecata CSM şi fără a face referire măcar la vreo apărarea a mea. Altfel, publicul ar fi văzut cum am aruncat în aer punct cu punct aşa zisele acuzaţii cu documente imbatabile şi cu martori aflaţi în afara oricărei îndoieli.
Mai constat că în opinia Inspecţiei Judiciare delictul de opinie a magistraţilor trebuie sancţionat, contrar documentelor internaţionale care nu numai că ne garantează libertatea de exprimare, dar care afirma că e îndatorirea noastră să reacţionăm când democraţia e în pericol.
Evident, trebuie să fiu dat ca exemplu negativ pentru tot sistemul, în scopul intimidării oricui din justiţie care vrea să vorbească despre derapajele instituţionale. Faptul că am avut curajul să afirm anul trecut că ministrul justiţiei nenoroceşte sistemul judiciar şi la începutul acestui an că doar protestele mai pot rezolva ceva în justiţie, a determinat nu mai puţin de patru acţiuni ale Inspecţiei împotriva mea doar în primele trei luni ale anului 2019, din care două au fost deja respinse.
Ei bine, accept cavalereşte provocarea Inspecţiei: mă voi bate cu întreagă instituţie, voi contesta hotărârea CSM despre care nu mă îndoiesc că mă va sancţiona, voi dovedi că se înşeală ambele instituţii când vor să pună căluş magistraţilor ce apără independenţa justiţiei, după care o să îmi văd mai departe de interviuri privind organizarea puterilor şi funcţionarea statului, ele fiind conforme cu fişa postului", scrie, pe Facebook, Danileţ.
Reamintim că Inspecţia Judiciară a anunţat joi că a declanşat acţiune disciplinară faţă de judecătorul Cristi Danileţ, pe motiv că, într-un interviu pe care l-a dat "în afara orelor de program", magistratul a făcut "afirmaţii de natură să ofenseze alte persoane sau instituţii, cu implicaţii politice sau care afectează imparţialitatea autorităţii judecătoreşti".
„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Danileţ Vasilică Cristi – judecător la Tribunalul Cluj pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al IJ.
Lui Danileţ i se impută următoarele afirmaţii, se mai arată în comunicatul IJ, citat de stiripesurse.ro.
1. "un CSM străin de sistemul pe care trebuia să-l apere", "comunicatele ilare ale Consiliul Superior al Magistraturii"; "un ministru al Justiţiei care susţine politicile mai degrabă antijustiţie", "o anomalie de la CCR", "un fel de mutaţie în activitatea Curţii Constituţionale"; "unii decidenţi din România au carenţe în ceea ce priveşte dreptul internaţional" ş.a.
2. "să găsim soluţii de presiune externă asupra autorităţilor politice responsabile pentru ca justiţia să fie lăsată în afara intereselor sau bătăliilor politice"; "Ordinea de drept nu poate fi lăsată la mâna decidenţilor politici, atât timp cât deciziile lor sunt arbitrare"; "într-un stat de drept, guvernarea nu se face după cum vor conducătorii, ci potrivit principiului democraţiei constituţionale, în care ceea ce se urmăreşte este interesul public, nu interesul unui grup sau al unui partid";
3. "mai suntem câţiva magistraţi care ne întâlnim oficial dar şi neoficial, cu reprezentanţi ai UE sau ai ambasadelor străine, cărora le spunem situaţia din România"; "după părerea mea, soluţia ar fi una singură: blocarea activităţii în instanţe şi parchete, timp de o lună, exact cum s-a întâmplat în 2009, şi atenţionarea întregii Europe că ceea ce se întâmplă în România este inadmisibil: justiţia este îngenunchiată, iar infractorii victimizaţi"; "dacă ar fi să iau eu decizii, dacă aş fi un lider de asociaţie, asta aş face: aş cere colegilor judecători 'Pixul jos!'"; "o anomalie de la CCR, identică cu cea din instanţele ordinare: întâi se dă soluţia, după care mai apoi ea se motivează, contrar practicilor europene, unde hotărârea se publică odată, în întregime" ş.a.
Judecătorul Cristi Danileţ, unul dintre cei mai vocali critici ai acţiunilor coaliţiei la putere în materie de modificare a legislaţiei vizând Justiţia, a mai fost sancţionat disciplinar de judecătorii CSM şi în urmă cu două luni, cu 5% din indemnizaţia pe două luni, după ce a afirmat că armata ar putea ieşi în stradă pentru "a păzi democraţia".
Reamintim că presa a acuzat, în repetate rânduri, că sub conducerea lui Netejoru, Inspecţia Judiciară a devenit buzduganul cu care PSD pedepseşte magistraţii incomozi.