Gheorghe Zamfir: "E foarte greu să vizezi perfecţiunea"

Printre cele opt personalităţi din lumea sportului şi din cultură care au primit, luni, paşaport de ambasador al turismului din partea Ministerului Turismului şi vor promova România în călătoriile lor în străinătate, se află şi "Regele Naiului", Maestrul Gheorghe Zamfir. ”Sunt fericit că alături de colegii mei artişti şi sportivi facem parte din, să zic aşa, din elita României care timp de decenii s-a afirmat în cadrul acestui teritoriu sfânt, sacru şi divin", a declarat el.
Grand Hotel Phoenicia, decernarea titlului de Ambasador al Turismului Românesc, ceremonie oficiată  de către Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri si Turism. În imagine, Maria Grapini şi Gheorghe Zamfir (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.08.2013

Printre cele opt personalităţi din lumea sportului şi din cultură care au primit, luni, paşaport de ambasador al turismului din partea Ministerului Turismului şi vor promova România în călătoriile lor în străinătate, se află şi "Regele Naiului", Maestrul Gheorghe Zamfir. ”Sunt fericit că alături de colegii mei artişti şi sportivi facem parte din, să zic aşa, din elita României care timp de decenii s-a afirmat în cadrul acestui teritoriu sfânt, sacru şi divin", a declarat el.

Eu n-am ştiut în toată activitatea mea de artist şi de cetăţean al acestui popor în mijlocul căreia m-am născut şi m-am format ca om şi ca artist decât un singur lucru, să-mi reprezint ţara şi poporul la cel mai înalt nivel, eu n-am ştiut altceva decât vârful piramidei, pe care şi ceilalţi colegi ai mei au ştiut să- l vizeze şi să-l cucerească.

E foarte greu să vizezi perfecţiunea, e foarte greu să vizezi vârful piramidei, nu numai atât, dar şi mai greu este să ştii să îţi păstrezi poziţia acolo unde ai ajuns. N-am ştiut în cele 11 stiluri muzicale pe care le-am reprezentat, fie cu pian recital, fie cu orgă în cele mai mari biserici şi catedrale ale planetei din Australia până în Noua Zeelandă, din Africa de Sud până în Japonia, din America până în Scandinavia, din America de Sud în toată Europa, oriunde am fost cu orchestre simfonice, cu taraf, cu orchestră populară, n-am ştiut decât un singur lucru, să-mi reprezint ţara şi să le arăt că naiul născut aici pe teritoriul Daco-Tracic-Get este un nai sfânt, este un simbol care poate fi introdus în elita muzicii mondiale.

Acest lucru l-am făcut cu talentul meu şi cu puterea pe care Dumnezeu şi poporul mi-a dat-o. M-am reprezentat cu cinste, l-am înscris acolo unde trebuia să fie de milenii şi unde a şi fost de fapt şi am fost mândru ca naiul a ajuns pe cele mai mari piedestale ale muzicii universale şi mulţumesc poporului meu pentru tot ce mi-a dat, m-a încurajat, m-a şcolit, mi-a dat toate atributele şi toate apelativele de care am fost capabil să reprezint cu mândrie şi cu emoţie.

Ca şi aseară la Câmpia Turzii în faţa a 15.000 de oameni, a fost zilele oraşului, şi alaltăieri seară, la Vaslui, în faţa a 25.000 de oameni tot cu ocazia zilelor oraşului, luăm exact aceleaşi pastile pe care le luăm de 40 de ani contra emoţiilor, ca să nu-mi tremure mâna, să nu-mi tremure gâtul păstrând în gâtul meu şi sufletul meu, şi-n pieptul meu, aceleaşi emoţii şi aceleaşi cantităţi de lacrimi pe care le-am vărsat în toată omenirea pentru a cinsti acest neam şi acest popor.

Sunt mândru pentru acest paşaport care v-a rămâne unit în viaţa mea, în existenţa mea, de acum înainte şi voiam să-i aduc aminte doamnei ministru, că a promis într-o zi să înfăptuim, pe lângă aceste înfăptuiri măreţe încă un lucru măreţ, ceea ce lipseşte acestui neam, care pe planetă este în domeniul folclorului aşa cum maestrul Grigore Leşe o ştie foarte bine pentru că ne cunoaştem, suntem prieteni şi am conversat de ani şi ani de zile pe această temă, să avem o orchestră naţională de folclor cu care să boldurizăm toată planeta aşa cum am făcut-o şi eu din 1967 până astăzi, să o recucerim noi a 5-a oară, a 50-a oară, pentru că avem un folclor unic în lume şi-n istoria noastră de zece mii de ani şi putem să spunem foarte multe şi imaginea României ar câştiga enorm cu o orchestră internaţională de folclor. Vă mulţumesc din suflet”.

Maestrul Zamfir

Gheorghe Zamfir, supranumit "Regele naiului", s-a născut la 6 aprilie 1941, în Găeşti, judeţul Dâmboviţa. Când era mic obişnuia să dirijeze oile prin glasul minunat al naiului său. Împreună de cei 8 fraţi ai săi, a debutat în ansamblul "Ciubotica Cucului" din Botoşani.

Acesta a ajuns să cânte la un moment dat prin metrourile din Paris, unde într-o zi, viaţa lui a luat o întorsătură neaşteptată. Un impresar francez care l-a auzit cântând i-a propus să cânte alături de cei mai mari artişti ai lumii. Evenimentul l-a propulsat pe scena internaţională dobândind în scurt timp faimă şi renume.

După o carieră muzicală de succes, în 1982, în mijlocul comunismului, Zamfir i-a dedicat un concert lui Dumnezeu, ceea ce l-a adus în dizgraţia soţilor Ceauşescu, fiind nevoit să plece în exil. Acesta şi-a continuat cariera în exil şi s-a bucurat de un succes mondial, unde a câştigat numeroase premii şi distincţii.

Gheorghe Zamfir a adus modificări la forma, construcţia şi tehnica naiului, lărgindu-i astfel paleta expresivă de interpretare. Interpretul a adus unele schimbări inedite naiului tradiţional românesc de 20 de tuburi, realizând succesiv variante care conţineau 22, 25, 28 şi 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal, rezultând: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) şi naiul contrabas (30 de tuburi).

A reuşit să obţină câte nouă tonuri pentru fiecare tub, devenind posibilă interpretarea melancolică a doinelor, cântecelor de leagăn şi bocetelor. Artistul îşi asamblează singur naiurile, din lemn de bambus, şi le acordează folosind o cantitate mică de miere de albine introdusă în tuburi. În 2003 a realizat naiul numit Gigantul, format din 42 de tuburi, care măsura 1,35 m înălţime şi 1,2 m lăţime.

În decursul lungii sale cariere muzicale care se întinde pe aproximativ 50 de ani, maestrul Gheorghe Zamfir a realizat peste 300 de lucrări în stil instrumental, folcloric, simfonic, cameral, coral şi vocal. În repertoriul său sunt incluşi compozitori de la perioada barocă şi clasică, precum Wolfgang Johann Sebastian Bach, Amadeus Mozart, Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli, până la artişti contemporani precum John Lennon, Billy Joel, Elton John sau Paul McCartney.

Gheorghe Zamfir a câştigat în jur de 120 de discuri de aur şi platină având peste 190 de discuri înregistrate şi aproximativ 120 de milioane de albume vândute, fiind singurul artist european care a obţinut două discuri de aur în SUA şi singurul artist român care a câştigat un disc de aur în Ungaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor