Opt sportivi şi oameni de cultură români promovează România
Opt personalităţi române din lumea sportului şi din cultură au primit, luni, paşaport de ambasador al turismului din partea Ministerului Turismului şi vor promova România în călătoriile lor în străinătate. Evenimentul s-a desfăşurat la iniţiativa ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism, Maria Grapini, şi îşi propune promovarea ţării noastre, a valorilor incontestabile pe care le are România, prin intermediul personalităţilor recunoscute pe plan intern şi internaţional.
Cele opt personalităţi care au primit paşaportul de ambasador al turismului la prima ediţie a Galei de decernare a titlului de Ambasador al Turismului Românesc sunt Gabriela Szabo, Ilie Năstase, Grigore Leşe, Ivan Patzaichin, Elisabrta Lipă, Ştefan Popa Popas, Iolanda Balaş Soter şi Gheorghe Zamfir.
"Toţi aceşti ambasadori nu au trebuit să fie convinşi, au fost de acord imediat, le mulţumesc, îi voi aprecia toată viaţa mea. E o primă etapă a programului: România promovată prin valori, unul nou, care va aduce un avantaj României. Le mulţumesc că fac voluntar ceea ce fac", a precizat Maria Grapini.
La ceremonie au fost prezenţi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană.
Fosta atletă Gabriela Szabo a declarat că există un interes foarte mare pentru România: "E o ţară încă nedescoperită, dar de mare interes pentru străini.
Fac parte din comisia de dezvoltare a cluburilor, de la nivelul Asociaţiei Europene de Atletism, iar colega mea din Danemarca chiar îşi dorea foarte tare să vina cu un lot de atleţi în munţii Bucegi din Piatra Arsă. Am avut privilegiul să aduc în România pe 4 noiembrie anul trecut, tot ce înseamnă bordul comisiei de atletism, şi a fost o plăcere pentru ei să descopere România, să vadă ce frumos este Bucureştiul. Unii dintre ei au venit cu teamă la Bucureşti şi când au plecat mi-au promis că se vor întoarce cu familiile lor, ceea ce pentru mine înseamnă că a fost un lucru deosebit şi am încercat să le arătam partea frumoasă a Bucureştiului".
La rândul lui, Grigore Leşe a declarat: "Încerc să aduc o stare de bine, să aduc frumosul şi asta întodeauna mă face fericit."
Întrebată când va fi prima ocazie de a promova România, Elisabeta Lipă a afirmat: "duminică plec în Coreea, unde delegaţia României participă la campionatele mondiale, deci aştept să-mi daţi, doamnă ministru, pliante pentru promovarea turismului românesc. Sincer vă spun, România are atâtea lucruri frumoase de arătat şi cred că nu numai cei opt ambasadori din această seară trebuie să facă aceste lucruri, ci fiecare dintre noi ar trebui să promovăm lucrurile frumoase din România, într-adevăr, ce avem noi nu multe ţări se pot lăuda."
Fostul tenisman Ilie Năstase a afirmat că deocamdată nu ştie ce înseamnă acest paşaport, dar a fost de acord imediat să facă parte din acest proiect: "Doamna ministru m-a sunat de mai multe ori şi m-a întrebat dacă vreau. Am văzut cine erau cei propuşi şi am zis imediat da. Cred că schimbarea cea mai importantă a trebui să fie la nivelul serviciilor şi evaluarea stelelor la hotelurile noastre. Deocamdată numai privaţii investesc. Cred că ar trebui să avem nişte hoteluri de lux, din păcate nu avem, cel mai luxos hotel se opreşte la Viena sau Budapesta şi oamenii foarte bogaţi nu vin în România tocmai din cauza asta".
Ivan Patzaichin a reiterat că "a promovat întotdeauna România, iar în ultimii patru ani s-a implicat în special în promovarea turismului ecologic. "Încerc să fac ca Delta să devină cel mai mare centru de acest gen din lume, vreau ca oricine să ajungă măcar o dată în acest centru de ecoturism. Cred că poate deveni un brand pentru România, noi avem valori, bogăţii, dar trebuie să ştim să le valorificăm pentru a deveni un brand. În Deltă, din păcate, vâslitul a cam dispărut în ultimii trei ani, am avut momente în care am premiat nişte copii şi le-a fost ruşine pentru că vâslesc. Încercăm să facem la Mila 23 primul centru de iniţiere în vâslit pentru copiii din Deltă. Poate astfel le va veni şi ideea de a deveni campioni. Nu mai sunt copii care să vâslească, la modă e să aibă un motor cât mai puternic, noi prin asociaţia noastră încercăm să promovăm acest gen de mişcare".
Un alt membru al grupului celor opt personalităţi, Ştefan Popa Popas a sublliniat că "Este o mare onoare pentru oricare cetăţean de elită din România, să fie alături de asemenea colegi din domeniul sportului, al culturii, care fac onoare oricărei ţări. Mă bucur şi vreau să vă mulţumesc din suflet doamnă ministru, că aţi avut şi aţi făcut această iniţiativă, pentru că de fapt, România avea nevoie de mult timp de o elită adevărată, de acei oameni care ştiţi foarte bine că sunt oameni de elită, în momentul în care elitele din afara ţării le recunosc şi vreau să vă felicit şi să vă spun că, n-aş dori să trăiesc într-o ţară în care un om face un lucru minunat şi din nu ştiu ce motive, pentru că face aceste lucruri extraordinare, să fie schimbat sau să nu îşi ducă până la capăt această minunată idee.
Îmi pare rău ca în seara asta nu sunt aici Angela Ghiorghiu, Dan Puric, Dorel Vişan, Tudor Gheorghe. Ca român nu pot să nu-i amintesc pentru că sunt oameni de elită ai acestei ţări şi ne mândrim cu ei."
Marea atletă Iolanda Balaş Soter a spus: "Înainte de toate daţi-mi voie şi mie să vă salut şi să vă mulţumesc pentru aceasta onoare pentru care mi-o faceţi în această seară de a primi titlul de ambasador al turismului românesc. Ce poate să fie mai frumos, să călătoreşti fie în România, fie în străinătate şi să ţi promovezi ţara ta şi să vorbeşti frumos despre ţara ta şi să-i convingi pe străini să vină şi să-ţi viziteze ţara care te-a făcut ceea ce eşti astăzi. Eu vreau să vă mulţumesc din suflet pentru această titulatură de ambasador al turismului românesc şi vă urez mult succes. Sper ca împreună să facem lucruri minunate pentru această ţară numită România. Mulţumesc mult."
Un alt binecunoscut om de cultură care a primit paşaportul de ambasdor al turismului este Gheorghe Zamfir. Cu această ocazie, el a ţinut să precizeze: "Eu n-am ştiut în toată activitatea mea de artist şi de cetăţean al acestui popor în mijlocul căreia m-am născut şi m-am format ca om şi ca artist, decât un singur lucru, să-mi reprezint ţara şi poporul la cel mai înalt nivel, eu n-am ştiut altceva decât vârful piramidei, pe care şi ceilalţi colegi ai mei au ştiut să l vizeze şi să-l cucerească.
E foarte greu să vizezi perfecţiunea, e foarte greu să vizezi vârful piramidei, nu numai atât dar şi mai greu este să ştii să iţi păstrezi poziţia acolo unde ai ajuns. N-am ştiut în cele 11 stiluri muzicale pe care le-am reprezentat, fie cu pian recital, fie cu orgă în cele mai mari biserici şi catedrale ale planetei din Australia până în Noua Zeelandă, din Africa de Sud până în Japonia, din America până în Scandinavia, din America de Sud în toată Europa, oriunde am fost cu orchestre simfonice, cu taraf, cu orchestră populară n-am ştiut decât un singur lucru, să-mi reprezint ţara şi să le arăt că naiul născut aici pe teritoriul Daco-Tracic-Get este un nai sfânt, este un simbol care poate fi introdus în elita muzicii mondiale."