Germanii sunt iritaţi de declaraţiile lui Hollande privind reformele impuse de UE

Preşedintele Francois Hollande a promis joi să realizeze reformele restante ale sistemului de pensii şi pieţelor forţei de muncă din Franţa, dar a afirmat că este la latitudinea Parisului, nu a Comisiei Europene, să determine modul în care acestea sunt puse în aplicare.
Cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Francois Hollande. (BERTRAND LANGLOIS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
31.05.2013

Preşedintele Francois Hollande a promis joi să realizeze reformele restante ale sistemului de pensii şi pieţelor forţei de muncă din Franţa, dar a afirmat că este la latitudinea Parisului, nu a Comisiei Europene, să determine modul în care acestea sunt puse în aplicare, a raportat Reuters.

La o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel aflată în vizită la Paris, Hollande şi-a apărat comentariul său cum că executivul UE nu poate "dicta" reforme statelor membre - un ton sfidător şi naţionalist care a înfuriat conservatorii germani.

Cei doi lideri au convenit să propună ca zona euro formată din 17 naţiuni să numească un preşedinte cu normă întreagă şi să organizeze summit-uri mai frecvente pentru a coordona politica economică. De asemenea, au promis să accelereze plata celor 6 miliarde de euro în fonduri UE pentru a combate şomajul în rândul tinerilor.

Hollande a declarat că Franţa îşi va menţine obiectivul de echilibrare a bugetului în termeni structurali până în 2017 şi va îndeplini noile obiective intermediare stabilite de Bruxelles, dar s-a iritat la sugestiile detaliate ale Comisiei în legătură cu ce să facă sau să evite.

"Detaliile, procedurile şi modul de a acţiona sunt responsabilitatea guvernului şi a statului, altfel nu ar mai exista suveranitate naţională", a declarat liderul francez.

"Trebuie să existe suveranitate când vine vorba de implementare. Comisia face recomandări, nu spune ce trebuie făcut în locul statelor membre."

Merkel, care l-a numit pe Hollande "Francois Mitterrand" înainte de a se corecta, nu a comentat direct controversa, dar a afirmat că Franţa a primit doi ani în plus pentru atingerea obiectivului de reducere a deficitului în schimbul punerii în aplicare a reformelor.

"Acestea merg mână în mână", a notat ea, menţionând în esenţă că Spania, Italia, Grecia, Portugalia şi Irlanda au întreprins deja schimbări structurale profunde.

Dezvăluind miercuri recomandările de reformă pentru cele 27 de naţiuni din Uniunea Europeană, Comisia a cerut lui Hollande să ţină în frâu cheltuielile publice franceze, să restructureze pensiile şi să reducă costurile forţei de muncă în schimbul unei amânări de doi ani a ţintelor privind deficitul bugetar.

Promisiuni

Din moment ce îngrijorarea din Germania, centrul de putere economică a UE, este în creştere pe măsură ce a doua mare economie din zona euro alunecă mai adânc în declin, aliaţii lui Merkel au avertizat că atitudinea lui Hollande ar putea submina eforturile de a susţine economia zonei euro.

În ziua vizitei lui Merkel la Paris, noi cifre au arătat că şomajul francez a ajuns la un nivel record de 3,264,400 în aprilie, după doi ani neîntrerupţi de creşteri lunare. Hollande şi-a menţinut promisiunea de a stopa creşterea somajului până la sfârşitul anului, în ciuda scepticismului economiştilor.

"Acest lucru nu poate funcţiona când o ţară mare ca Franţa spune că face ce vrea", a declarat Michael Fuchs, liderul parlamentar adjunct al Partidului Creştin Democrat al lui Merkel.

"Dacă o ţară din zona euro şi din UE crede că nu trebuie să-şi tină promisiunile, atunci situaţia este îngrijorătoare", a adăugat el.

Norbert Barthle, purtătorul de cuvânt al partidului pe probleme bugetare, l-a acuzat pe Hollande, a cărui rată de evaluarea a scăzut mai repede decât a oricărui alt preşedinte francez modern pe măsură ce economia a intrat în recesiune, că se joacă cu publicul intern.

El a declarat că Comisia Europeană a fost deja prea generos în a acorda Franţei încă doi ani pentru a aduce deficitul sub plafonul blocului de 3 la sută, după ce Parisul a recunoscut că nu va atinge acest obiectiv în acest an.

"Franţa nu va mai putea să se bizuie vreodată pe o astfel de indulgenţă", a spus el.

Parisul susţine că se aşteaptă să îşi readucă deficitul sub limita superioară până în 2015, noul termen limită, şi se pregăteşte deja să reformeze sistemul generos de pensii.

Atent să nu afecteze negocierile pe această temă, Hollande a declarat în această lună că poporul francez trebuie să se aştepte să fie nevoit să lucreze "un pic mai mult". El a declarat în prezenţa lui Merkel că reforma va fi accelerată în acest an.

Cu toate acestea, el a părut să excludă o nouă revizuire, recomandată de executivul UE, a ofertelor speciale de pensionare anticipată pentru anumite grupuri, cum ar fi mecanicii de locomotive, spunând că acestea au fost deja reformate.

Oficialii francezi au fost iritaţi de faptul că Comisia a avertizat Parisul împotriva creşterii contribuţiilor la pensii pentru a echilibra sistemul de pensii până în 2020, pe motiv că ar face costurile deja ridicate ale forţei de muncă franceze şi mai puţin competitive.

Hollande caută să majoreze stagiul de cotizare pentru o pensie completă şi, eventual, rata acestuia, mai degrabă decât să crească vârsta legală de pensionare sau să reducă beneficiile finale.

Comisia a enumerat în mod special o creştere a vârstei de pensionare ca o măsură pe care Franţa ar trebui să o examineze.

RELAŢII "CA DE OBICEI"

Merkel şi Hollande s-au străduit să sublinieze faptul că cooperarea franco-germană, unul dintre mecanismele istorice de angrenare ale integrării în UE, este bună.

Un document comun privind viitoarea guvernare a zonei euro, care urma sa fie trimis liderilor înainte de summitul UE de luna viitoare, a mers ceva mai departe decât era de aşteptat, rămânând în acelaşi timp în limitele Tratatului UE actual.

Oficialii ambelor părţi au minimizat aşteptările privind orice iniţiativă de politică europeană înainte de alegerile din septembrie din Germania, atunci când Merkel va încerca să câştige un al treilea mandat.

Merkel a declarat că zona euro are nevoie de o mai bună coordonare a politicilor economice, deoarece regulile bugetare recente încă sunt insuficiente pentru a preveni o repetare a crizei datoriilor suverane din zona euro dar nu a mai repetat apelurile anterioare de modificare a tratatului.

Vizita lui Merkel, care se va încheia cu o cină privată, a evidenţiat şi disputa dintre Paris şi Berlin în legătură cu litigiul comercial al UE cu China şi necesitatea impunerii în zilele următoare a unor taxe exporturilor sale de panouri solare - o mişcare căreia Germania i s-a opus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor