Germania şi Grecia încheie un acord privind returnarea imigranţilor
alte articole
Ministerul german de Interne a declarat vineri că a încheiat un acord cu Atena, în baza căruia anumiţi solicitanţi de azil vor fi trimişi înapoi din Germania în Grecia.
Germania urmăreşte să încheie acorduri similare cu ţări din sudul Europei, prin care guvernului federal german i se va permite să returneze imigranţi care au cerut deja azil în altă ţară UE, potrivit Deutsche Welle.
Conform acordului, Atena va fi de acord să primească înapoi toţi solicitanţii de azil care au cerut iniţial azil în Grecia, dar care s-au mutat în cele din urmă în Germania traversând graniţele austro-germane.
Nu este clar ce va primi Grecia în schimb. Însă într-un acord similar încheiat săptămâna trecută cu Spania, Berlinul a promis că va ajuta la reducerea numărului imigranţilor care traversează Mediterana din Maroc.
În plus, acordul probabil nu va afecta mulţi refugiaţi. Conform Ministerului german de Interne, doar 150 de imigranţi care au solicitat azil în alte ţări UE au pătruns în Germania prin Austria începând cu mijlocului lunii iunie.
Acordurile cu Spania şi Grecia au fost încheiate după o dispută politică în cadrul guvernului cancelarului Angela Merkel – şi anume, ministrul de Interne Horst Seehofer a ameninţat că va submina poziţia de lider a acesteia din cauza politicii privind imigraţia. Seehofer a ameninţat cu un vot de neîncredere împotriva lui Merkel în luna iunie, forţând-o să îşi diminueze retorica liberală şi chiar să convoace un summit UE de urgenţă pe tema imigraţiei.
Seehofer, ministru de Interne şi lider al Uniunii Creştin Sociale din Bavaria (CSU), este înclinat să îşi demonstreze poziţia politică înaintea alegerilor regionale din luna octombrie, când va înfrunta o competiţie din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
Peste 1,6 milioane de imigranţi au căutat azil în Germania începând cu 2014, când Angela Merkel a deschis graniţele ţării. Decizia ei a fost atât de controversată, încât AfD a obţinut locuri în Parlamentul german în cadrul alegerilor federale de anul trecut ca urmare a unei campanii bazate pe o platformă anti-imigraţie.