Germania: Problema imigranţilor români şi bulgari, gestionată tot mai greu

După ce în Marea Britanie a sporit îngrijorarea faţă de numărul mare de imigranţi români şi bulgari, odată cu dispariţia restricţiilor de acces pe piaţa muncii în ianuarie 2014, şi autorităţile din Germania se plâng de faptul că gestionează tot mai greu această problemă.
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
17.02.2013

După ce în Marea Britanie a sporit îngrijorarea faţă de numărul mare de imigranţi români şi bulgari, odată cu dispariţia restricţiilor de acces pe piaţa muncii în ianuarie 2014, şi autorităţile din Germania se plâng de faptul că gestionează tot mai greu această problemă, relevă Deutsche Welle.

Pentru rezolvarea situaţiei imigranţilor români şi bulgari, mulţi dintre ei ţigani, Consiliul Oraşelor Germane a cerut sprijinul guvernelor federal şi de land, dar şi Uniunii Europene.

În fapt, autorităţile locale germane se plâng că nu mai pot soluţiona singure problemele create de numărul tot mai mare al acestor imigranţi.

Însă germanii par să fie ceva mai toleranţi cu românii şi bulgarii decât britanicii, iar primarul general al capitalei bavareze München, Christian Ude, subliniat că, în Germania, există mulţi români şi bulgari care s-au integrat de minune.

"Din ambele ţări provin şi multe persoane care în patria lor au trăit în condiţii foarte grele, adesea în sărăcie şi care au pornit în căutarea unui trai mai bun. Motivul pentru care aceşti oameni şi-au părăsit ţara este individual de înţeles", a precizat Ude.

La iniţiativa oraşelor Dortmund şi Duisburg, instituţia a înfiinţat şi un grup de lucru alcătuit din reprezentanţi ai localităţilor puternic afectate de valul de imigranţi români şi bulgari.

Principalele probleme de care se plâng autorităţile germane sunt lipsa cunoştinţelor minime de limbă germană, lipsa asigurărilor medicale, faptul că mulţi dintre imigranţi locuiesc adesea în spaţii supraîncărcate, în imobile dărăpănate pentru care sunt nevoiţi să plătească, nu rareori, chirii exagerate şi munca la negru

Numărul imigranţilor originari din România şi Bulgaria a crescut în prima jumătate a anului trecut cu aproape 24%, respectiv cu 88.000, conform datelor Oficiului federal de statistică.

Presa germană subliniază că majoritatea imigranţilor sunt romi şi că aceştia preferă oraşele mari, cum ar fi Berlin, Dortmund sau Hamburg, care sunt deja pline de şomeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor