Germania: Merkel încearcă să netezească fricţiunile din noua coaliţie

În decorul somptuos pe care îl oferă Castelul Meseberg, casa de oaspeţi a invitaţilor guvernului federal, situată la o oră distanţă cu maşina de Berlin, cancelarul german, Angela Merkel, s-a angajat miercuri în sarcina dificilă de a oferi o imagine de armonie şi soliditate marii coaliţii şi de a pune totodată capăt certurilor care înveninează, de la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an, relaţiile între partenerii politici, notează joi ziarul El Pais.
Cancelarul german Angela Merkel. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.01.2014

În decorul somptuos pe care îl oferă Castelul Meseberg, casa de oaspeţi a invitaţilor guvernului federal, situată la o oră distanţă cu maşina de Berlin, cancelarul german, Angela Merkel, s-a angajat miercuri în sarcina dificilă de a oferi o imagine de armonie şi soliditate marii coaliţii şi de a pune totodată capăt certurilor care înveninează, de la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an, relaţiile între partenerii politici, notează joi ziarul El Pais.

Sprijinită în cârje, în urma accidentului de schi - fapt ce a scutit-o să apară în faţa camerelor de televiziune - Merkel a venit însoţită de vicecancelarul şi ministru al economiei, social-democratul Sigmar Gabriel, şi a anunţat că reuniunea de 48 de ore de la Meseberg are drept scop planificarea activităţii şi convenirea principalelor iniţiative pe care şi le-a propus guvernul anul acesta, precum viitorul politicii energetice şi reforma sistemului de pensii.

La prima lor apariţie comună în faţa presei, principalii actori ai noului guvern nu au făcut economie de cuvinte şi gesturi pentru a lansa un mesaj important pentru ţară: guvernul marii coaliţii a fost lansat, nu există diferenţe între parteneri, iar dorinţa tuturor este de a impulsiona dezvoltarea Germaniei şi de a oferi răspunsuri la principalele provocări care afectează Europa.

Acest aspect a fost scos în evidenţă de Merkel când a relevat că noul guvern al marii coaliţii are drept scop să impulsioneze o economie eficientă, finanţe solide, măsuri sociale şi să pună bazele unei politici energetice, sigure şi care respectă mediul înconjurător. Pentru a sublinia unitatea care există în guvern, Merkel şi-a exprimat sprijinul total faţă de reforma energetică preconizată de ministrul Gabriel, criticată însă de oameni de afaceri şi politicieni social-democraţi. Reforma prevede o reducere a subvenţiilor de stat pentru energiile regenerabile.

'Susţin planurile ministrului Gabriel. Va fi un proiect al întregului guvern, nu doar al unui singur ministru. Doar împreună putem reuşi', a spus cancelarul. Merkel a precizat că celălalt mare proiect, reforma pensiilor - care va include, conform acordului de coaliţie, subvenţii pentru mamele singure cu copii născuţi înainte de 1992, posibilitatea pensionării anticipate pentru cei care au cotizat peste 45 de ani şi creşterea ajutoarelor pentru invalizi - va fi discutată joi.

O altă temă discutată în intimitatea castelului Meseberg va fi rolul pe care îl va avea Germania în Europa şi în conflictele internaţionale, precum cel din Siria. Nu este încă sigur dacă reuniunea de două zile se va încheia cu o imagine mai nouă şi proaspătă de unitate, dar tradiţia aminteşte de alte reuniuni furtunoase ale cabinetelor prezidate de Merkel, desfăşurate în acelaşi decor idilic. În urmă cu patru ani, reuniunea guvernului format din creştin-democraţi şi liberali a marcat începutul unei perioade haotice de criză.

În vara anului 2007, miniştrii celui de-al doilea guvern de coaliţie s-au reunit la castel pentru a încerca să disipeze, fără succes, climatul de neîncredere ce marcase primii ani de guvernare. De data aceasta însă, aşa cum a semnalat Sigmar Gabriel, obiectivul este altul. 'Superministrul' economiei a încercat să minimalieze diferenţele apărute în guvern la sfârşitul anului trecut, când CSU din Bavaria a pus accentul pe aşa numita 'imigraţie a sărăciei' - o temă delicată care vizează minorităţile rome provenite din România şi Bulgaria.

Dezbaterea a înveninat relaţiile dintre partenerii de guvernare, care s-au acuzat reciproc de 'ipocrizie' şi de promovarea unui discurs populist, tipic partidelor de extremă-dreapta. 'Cred că acest început de guvernare a fost bun şi este normal să existe diferenţe între colegi', a spus Gabriel. 'Această reuniune este preludiul unui nou început şi a fost o idee excelentă a cancelarului', a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor