Teama de 'invazia' românească în Marea Britanie, ridiculizată într-un editorial publicat de Financial Times
alte articole
Ameninţarea unui exod românesc continuă să producă ecouri în presa britanică, la aproape o lună de la ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii în Uniunea Europeană pentru români şi bulgari.
Un nou material pe această temă, publicat în ediţia electronică de miercuri a cotidianului Financial Times sub semnătura editorialistului Robert Shrimsley, scoate în evidenţă ridicolul angoasei britanice cu privire la o presupusă 'invazie' românească în Marea Britanie de la 1 ianuarie - angoasă provocată şi întreţinută din considerente în mare parte electorale.
Teama de est-europenii (în special români şi bulgari) care, conform presei britanice, urmau să năvălească de la 1 ianuarie în Regatul Unit pentru a trăi din ajutoare sociale este un subiect încă viu, la modă, care atrage public. Pentru a capitaliza pe seama acestui subiect, televiziunea britanică Channel 4 a lansat un serial, 'Benefit Street', care aduce în prim-plan viaţa în unele din cele mai sărace zone britanice, unde majoritatea oamenilor trăiesc din ajutoare sociale.
Materialul publicat de Financial Times propune o poveste fictivă din culisele Forumului Economic de la Davos, locul unde se întâlnesc oameni care controlează 5/8 din economia mondială. În replică la serialul 'Benefit Street', Financial Times lansează ideea unei noi serii care să poarte denumirea 'Deficit Street'. În episodul pilot, liderii care se întâlnesc la Davos, dintre care 'mulţi au adus aproape de faliment economia occidentală', sunt personajele principale. Aşa cum rezidenţii de pe 'Benefit Street' trăiesc în aşteptarea ajutoarelor sociale, la fel şi 'unii dintre liderii de la Davos trăiesc în aşteptarea următorului comision sau bonus'. Bine aţi venit pe 'Strada Deficitului'!
Dar ce se întâmplă la Davos? Potentaţii lumii se luptă pentru o cameră mai bună de hotel. Unii dintre ei însă sunt chiar lipsiţi de noroc. Aşa s-a întâmplat cu delegaţia britanică. 'Premierul David Cameron a descoperit că hotelul în care este cazat este plin de români. Mai mult, unii dintre ei şi-au anunţat participarea la întrunirile pe care spera să le aibă chiar el (liderul conservator - n.r.). În consecinţă, Cameron a aranjat o întrunire cu alţi lideri europeni pentru a solicita noi reguli de cazare, mult mai stricte, pentru viitoarele întruniri de la Davos', conform materialului publicat de Financial Times.
După anii din urmă în care (participanţii de la Davos) au simţit nevoia să mimeze austeritatea, 1.600 de sticle de şampanie sunt pregătite acum pentru a fi golite într-un toast pentru spiritul antreprenorial. Atmosfera este tulburată de apariţia zvonului că Google a organizat o petrecere intimă şi exclusivistă, mult mai 'cool', undeva în apropiere, scrie FT, care adaugă şi că, potrivit altui zvon, în cruciada sa împotriva sărăciei, Bill Gates a cumpărat toate ţările lumii a treia.