Germania face apel la un guvern de tranziţie în Siria
alte articole
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a făcut apel la formarea unui guvern de tranziţie în Siria, în timp ce Berlinul a declarat că discuţiile legate de încetarea conflictului ar trebui să îl implice pe liderul sirian Bashar al-Assad.
Duminică, Steinmeier a declarat că ar trebui să aibă loc discuţii între ţările din regiune, statele membre UE, SUA şi Rusia în vederea creării unui guvern de tranziţie.
El a adăugat că trebuie găsit un "interes comun" între cei care susţin că Assad ar trebui să rămână la putere şi cei care au o poziţie diferită în privinţa acestui aspect.
Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a declarat: “Trebuie să discutăm cu mulţi actori: printre ei se află şi Assad, dar şi alţii, de asemenea. [Trebuie să discutăm] nu doar cu SUA şi Rusia, ci şi cu parteneri regionali importanţi, precum Iran, şi cu statele sunite, precum Arabia Saudită.”
Comentariile lui Steinmeier au loc într-un moment în care guvernele europene îşi schimbă politicile faţă de Siria.
În 22 septembrie, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a declarat că o soluţionare diplomatică a crizei siriene este imposibilă fără Assad.
“Dacă cerem, chiar înainte de începerea negocierilor, ca Assad să se retragă, atunci nu vom ajunge departe”, a declarat Fabius, fiind citat de ziarul francez Le Figaro.
Totuşi, rezolvarea conflictului din Siria se va dovedi a fi chiar mai dificilă acum, după ce Rusia şi-a trimis soldaţi, armament şi avioane de luptă în ţara arabă pentru a lupta împotriva militanţilor Statului Islamic, conform declaraţiilor Moscovei.
Totuşi, avioanele de vânătoare ruseşti şi-au oprit transponderele când au intrat în Siria, aparent pentru a evita să fie detectate, denunţă un oficial american, potrivit căruia aeronavele militare ruseşti au zburat foarte aproape de avioane de transport cu transponderele pornite, relatează CNN.
Dar sateliţii americani le-au detectat, a dezvăluit oficialul american. În urma unor evaluări, avioanele de vânătoare se aflau în Siria, iar, potrivit aceluiaşi oficial, ruşii au început să opereze avioane fără pilot în zona de coastă a oraşului Latakia.
În contextul în care în zona respectivă nu sunt prezenţi militanţi din cadrul grupării Statul islamic, aceste manevre ridică o serie de întrebări cu privire la intenţiile ruşilor şi comasarea militară rusă în regiune, pe care Statele Unite au anunţat că o urmăresc îndeaproape.
Aceste manevre arată mai degrabă că Moscova plănuieşte să-l susţină pe preşedintele Bashar al-Assad decât să lupte împotriva grupării teroriste, potrivit aceleiaşi surse.