Germania exclude intrarea în UE a Turciei lui Erdogan
alte articole
“Este clar faptul că în aceste condiţii Turcia nu va deveni niciodată membră a UE”, a afirmat Gabriel, vicecancelar şi ministru de Externe al Germaniei. “Nu este din cauză că nu îi dorim, ci din cauză că guvernul turc şi Erdogan se îndepărtează rapid de toate lucrurile pe care le susţine Europa”.
Liderii europeni l-au criticat pe Erdogan pentru campania lansată anul trecut de guvernul său împotriva opozanţilor politici, după o lovitură de stat eşuată în Turcia.
Erdogan a fost de asemenea criticat pentru organizarea unui referendum pentru extinderea puterilor sale prezidenţiale.
Remarcile lui Gabriel au avut loc după o serie schimburi verbale între liderii celor două ţări. Germania a criticat în mod repetat suprimarea celor suspectaţi de implicare în puciul din Turcia din iulie 2016, susţinând că guvernul turc a acţionat în afara legii.
Ankara, la rândul ei, a acuzat Berlinul că adăposteşte militanţi kurzi – care în Turcia se află în afara legii – şi că permite susţinătorilor kurzilor să organizeze mitinguri anti-Turcia pe teritoriul Germaniei.
Erdogan a alimentat şi mai mult tensiunile dintre cele două tabere săptămâna trecută, când a acuzat Berlinul că recurge la un comportament de tip nazist şi a cerut celor aproximativ trei milioane de cetăţeni turci care locuiesc în Germania să voteze împotriva cancelarului german Angela Merkel în cadrul alegerile federale care vor avea loc în luna septembrie.
Comentariile sale au determinat un răspuns dur din partea Germaniei, ministrul Gabriel denunţând “interferenţa” lui Erdogan în alegeri.
Preşedintele turc a declarat ulterior că Gabriel trebuie să înveţe care îi sunt “limitele”.
“El nu are nicio limită! Cine te crezi pentru a vorbi cu preşedintele Turciei? Învaţă care îţi sunt limitele. El încearcă să ne înveţe o lecţie... De cât timp eşti în politică? Câţi ani ai?”, a declarat sâmbăta trecută Erdogan.
Erdogan a declarat că atât campania de suprimare a celor implicaţi sau suspectaţi de implicare în puciul eşuat de anul trecut, cât şi încercarea de a-şi creşte puterea prezidenţială sunt necesare pentru a face faţă provocărilor la adresa securităţii pe care le înfruntă Turcia pe plan intern şi extern.