Germania ar putea trimite un contingent militar în estul Ucrainei

Germania ar putea trimite 200 de soldaţi în Ucraina care să ajute şi să protejeze delegaţiile OSCE care observă armistiţiul din estul Ucrainei, în timp ce luptele din jurul oraşelor Doneţk şi Lugansk continuă, a notat DW.
P. P.
05.10.2014

alte articole

Soldaţi NATO (KAY NIETFELD / AFP / Getty Images)
P. P.
05.10.2014

Germania ar putea trimite 200 de soldaţi în Ucraina care să ajute şi să protejeze delegaţiile OSCE care observă armistiţiul din estul Ucrainei, în timp ce luptele din jurul oraşelor Doneţk şi Lugansk continuă, a notat DW.

Berlin se gândeşte să trimită soldaţi în Ucraina cu misiunea de a proteja şi asista observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a relatat sâmbătă presa germană.

Un purtător de cuvânt al Berlinului a declarat că forţele armate germane au început să pregătească furnizarea de soldaţi şi echipament, aşteptând o decizia politică, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt a declarat că numărul exact al soldaţilor care vor fi mobilizaţi nu poate fi prevăzut. Totuşi, ziarul german Bild a vehiculat că ar putea fi trimişi 200 de soldaţi. Acest număr include aproximativ 50 de paraşutişti staţionaţi în statul german Saxonia de Jos, care se pregătesc în prezent de mobilizare.

Contingentul militar german nu va avea rol de păstrare a păcii

Bild a declarat că soldaţii germani nu se vor implica în despărţirea celor două forţe de la graniţa ruso-ucraineană, ci vor fi acolo numai ca să protejeze observatorii OSCE, care au fost sechestraţi de mai multe ori până acum. Aproximativ 150 de soldaţi se vor ocupa de monitorizarea zonei tampon prin intermediul dronelor.

Misiunea militară a fost plănuită după ce o delegaţie de investigaţii francezo-germană a concluzionat că observatorii au nevoie de protecţie armată pentru a-şi îndeplini rolul.

”Pentru moment, (planul) este format numai din discuţii exploratorii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe german, adăugând că ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier a discutat vineri acest subiect cu omologul său francez, în Paris.

Observatorii vor monitoriza o zonă tampon de 30 de kilometri stabilită între forţele guvernului ucrainean şi forţele pro-ruse. Zona, în interiorul căreia nu ar trebui să fie desfăşurate sisteme de artilerie grea, se întinde de la graniţa oraşului Lugansk până la oraşul port Mariupol.

Între timp, Spiegel a raportat că Germania a trimis către Ucraina un convoi umanitar format din peste 100 de camioane pline cu bunuri provenind din 17 oraşe germane. Autovehiculele care se aflau deja pe drum sâmbătă, transportând ajutoare în valoare de 10 milioane de euro, conţin materiale de construcţii, încălzitoare, pături şi paturi.

Conflictele de la aeroport continuă

Armistiţiul intrat în vigoare pe 5 septembrie nu a fost respectat în totalitate, iar principalul aeroport din Doneţk a fost supus unor conflicte prelungite în ultimele 24 de ore.

Aproximativ 12 militanţi pro-ruşi implicaţi într-un atac asupra aeroportului au fost ucişi în conflictele de vineri şi sâmbătă, a raportat Interfax Ucraina. Agenţia mai menţiona că au fost ucişi şi doi soldaţi ai forţelor ucrainene.

În timp ce Kievul susţine că păstrează controlul aeroportului, forţele pro-ruse au declarat că au capturat o mare parte din acesta, iar forţele ucrainene sunt restrânse în zonele subterane ale clădirii principale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor