Germania a arestat un agent de informaţii german suspectat de spionaj în favoarea Statelor Unite

Cancelarul german Angela Merkel în Bundestag, 18 martie 2012 în Berlin, la investirea lui Joachim Gauck
Cancelarul german Angela Merkel în Bundestag, 18 martie 2012 în Berlin, la investirea lui Joachim Gauck (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Un angajat al agenţiei de informaţii externe a Germaniei a fost arestat în baza acuzaţiilor de spionaj în favoarea Statelor Unite, au anunţat, vineri, doi parlamentari germani documentaţi pe subiect, conform Reuters.

Biroul Procurorului Federal German a anunţat că un bărbat în vârstă de 31 de ani a fost arestat deoarece este suspectat că ar fi spion străin. Nu au fost oferite alte detalii, autorităţile adăugând că investigaţiile vor continua.

Cazul poate complica relaţiile dintre Berlin şi Washington, care au fost deteriorate în urma dezvăluirilor privind supravegherea în masă a cetăţenilor germani, inclusiv a telefonului cancelarului german Angela Merkel, de către Agenţia americană de Securitate Naţională (NSA).

Bărbatul, de naţionalitate germană, a recunoscut că a furnizat unui contact american o serie de detalii cu privire la comitetul parlamentului german înfiinţat pentru investigarea dezvăluirilor efectuate de fostul angajat al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, au afirmat politicienii germani.

Sursele sunt membri ai unui comitet de control parlamentar format din nouă persoane, ale cărui întâlniri sunt confidenţiale şi care este responsabil de monitorizarea agenţiilor de informaţii germane.

De asemenea, comitetul parlamentar care investighează NSA îşi desfăşoară întâlnirile în mod confidenţial.

Ministerul german de Externe a comunicat că l-a invitat pe ambasadorul Statelor Unite să participe la discuţii pe acest subiect, cerându-i o explicaţie rapidă.

”Acesta era un bărbat care nu avea contact direct cu comitetul de investigaţii… Nu era un agent de vârf”, a declarat un membru al parlamentului german aflat sub protecţia anonimatului.

Suspectul a oferit în mod voluntar aceste servicii Statelor Unite, a afirmat sursa.

Purtătorul de cuvânt al cancelariei germane, Steffen Seibert, a subliniat că ”noi nu vom trata uşor chestiunea spionajului pentru agenţiile de informaţii străine”.

Când a fost întrebat dacă Merkel a ridicat problema în timpul conversaţiei telefonice cu preşedintele Barack Obama ce a avut loc joi noapte, Seibert a afirmat numai că cei doi au discutat despre afaceri externe.

Ambasada Statelor Unite în Berlin, Departamentul de Stat şi Casa Albă au refuzat să comenteze subiectul.

Germania este deosebit de sensibilă când vine vorba de supraveghere din cauza abuzurilor poliţiei secrete Stasi în Germania de Est pe timpul erei comuniste şi a celor comise de nazişti. După dezvăluirile efectuate de Snowden cu un an în urmă, Berlin a cerut Washingtonului să încheie un ”acord care exclude spionajul”, dar Statele Unite au refuzat.

Ziarul german Sueddeutsche Zeitung, cât şi televiziunile WDR şi NDR au anunţat că spionul a fost arestat iniţial în baza suspiciunilor că ar fi cooperat cu agenţii de informaţii ruşi. Acesta a afirmat apoi că a cooperat cu americanii.

Ziarul Bild a anunţat că bărbatul a lucrat doi ani ca agent dublu, timp în care a furat 218 documente confidenţiale.

Acesta a vândut documentele, dintre care trei erau legate de operaţiunile comitetului în Bundestag, pentru 25.000 de euro, a precizat Bild, citând surse din securitate.

Parlamentarii opoziţiei au cerut, în cazul în care acuzaţiile se dovedesc adevărate, adoptarea de consecinţe diplomatice.

Şeful comitetului parlamentar care investighează scandalul NSA, Patrick Sensburg, a declarat că membrii săi s-au temut de mult timp că ar putea fi ţinta agenţilor de informaţii străini şi au luat măsuri speciale în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe