Georgia este la fel ca România: aliaţii premierului georgian limitează competenţele prezidenţiale

Premierul georgian, Bidzina Ivanişvili. (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.03.2013

Coaliţia parlamentară de la conducerea Georgiei l-a privat joi pe preşedintele Mihail Saakaşvili de o parte din puteri, în ultima rundă dintr-o încăierare politică ce ar putea ameninţa livrările de petrol şi gaze naturale din Marea Caspică către Europa, potrivit unui raport Reuters.

Prim-ministrul miliardar al ţării, Bidzina Ivanişvili, în vârstă de 57 de ani, a încercat să-şi afirme supremaţia în faţa lui Saakaşvili de când a preluat funcţia în octombrie anul trecut, creând un ciudat aranjament de împărţire a puterii.

Parlamentul georgian a adoptat în unanimitate - în prima dintre cele trei lecturi - propunerea de a face modificări constituţionale care să limiteze competenţele preşedintelui şi să elimine autoritatea sa de a demite guvernul şi parlamentul.

Primul ministru se bucură în Georgia de o autoritate mai mare decât preşedintele, care are doar puterea de a trimite înapoi legile. Până când modificarea va deveni lege, el încă va mai deţine puterea de a demite atât guvernul cât şi parlamentul.

Măsura a fost sprijinită şi de aliaţii lui Saakaşvili din parlament, care au insistat că preşedintele nu are intenţia să folosească puterile sale împotriva coaliţiei lui Ivanişvili, "Visul Georgian", care a câştigat alegerile în octombrie anul trecut.

Ivanişvili şi Saakaşvili au cooperat într-o coaliţie agitată, de când "Visul Georgian" a câştigat o majoritate în parlament anul trecut, iar analiştii politici se aşteaptă şi la alte confruntări politice până când mandatul preşedintelui se va încheia, în octombrie.

Şi mai multă instabilitate în ţara de 4,5 milioane de locuitori, care a luptat un războiul de cinci zile cu Rusia în 2008, ar îngrijora Vestul, din cauza ameninţării la adresa conductelor care transportă gaze naturale şi petrol din Marea Caspică spre Europa prin Georgia.

De asemenea, fosta Republică Sovietică deţine o locaţie strategică importantă în Marea Neagră, între Rusia şi Iran, Turcia şi producătorul său de petrol şi gaze Azerbaidjan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor