Georgia: dezbatere televizată cu bătaie între politicieni (video)
alte articole
Ceartă cu bătaie într-o dezbatere televizată, cu doar câteva zile înaintea alegerilor parlamentare din Georgia în studio între un membru al Partidului Reformist, Irakli Ghlonti, şi un membru al Partidului Industriaşilor Zaza Aghladze.
Moderatoarea a asistat, dezorientată şi speriată, la schimbul de jigniri, pahare aruncate şi apoi la o adevărată bătaie.
Cu ce provocări se confruntă Georgia
Vano Chkhikvadze, coordonator de programe pentru societatea civilă la Open Society Foundation, a explicat în cadrul unei conferinţe dedicate Parteneriatului Estic, organizate de Fundaţia Friedrich Ebert, care sunt realizările şi provocările cu care se confruntă ţara care a devenit noua premiantă a Parteneriatului Estic.
”Georgia a reuşit în trei ani să îndeplinească toate cerinţele legate de planul de acţiune privind liberalizarea vizelor. Nu a fost uşor pentru că a trebuit să adopte şi legea anti-discriminare ca parte a acestui plan. Ţinând cont de societatea conservatoare şi Biserica Ortodoxă foarte influentă, a fost un pas curajos din partea Parlamentului să adopte această lege”, a subliniat expertul arătând că, din cauza lipsei de performanţă a Ucrainei şi R.Moldova, Georgia a ajuns pe primul loc în PaE.
Provocările interne şi externe
Dincolo de realizări, Vano Chkhikvadze a subliniat însă, că Georgia se confruntă cu provocări interne şi externe majore. Pe plan intern tocmai s-a destrămat coaliţia de guvernare formată din 5 partide politice. În opinia sa, dat fiind că alegerile parlamentare sunt în octombrie, iar fiecare partid va merge pe cont propriu, va exista o mare polarizare în societate şi o perioadă complicată în care cei aflaţi la putere se vor folosi de resursele administrative. Cea mai mare provocare este folosirea influenţei şi a uriaşei sale averi de către miliardarul Bizdina Ivanişvili, fostul premier care, deşi s-a retras cu 3 ani în urmă, încă mai intervine în politica naţională, fiind cel mai bogat om din ţară şi deţinând jumătate din PIB-ul georgian.
Pe de altă parte, expertul georgian a arătat că Biserica Ortodoxă Georgiană este vocală în opoziţia faţă de integrarea ţării în NATO şi UE. Dincolo de scăderea sprijinului populaţiei pentru guvern (40% se declară acum indecişi cu cine să voteze), el a atenţionat şi că susţinerea pentru integrarea euroatlantică a scăzut de la 87% la 62%. Acest fapt se explică şi prin faptul că ţara nu are o perspectivă de aderare, astfel încât stimulentele pentru reforme lipsesc”.
Surse: BBC