Rusia nemulţumită de exerciţiul militar comun SUA-Marea Britanie-Georgia

Considerat un pas provocator şi îngrijorător pentru Rusia, Georgia a lansat un exerciţiu militar comun cu americanii şi britanicii. Moscova susţine că exerciţiul ar putea destabiliza regiunea, acuzaţie negată de Tbilisi.
Soldaţi georgieni participă în 11 mai, în Vaziani, la ceremonia de deschidere a exerciţiului militar comun Noble Partner 2016, care este condus de SUA.
Soldaţi georgieni participă în 11 mai, în Vaziani, la ceremonia de deschidere a exerciţiului militar comun Noble Partner 2016, care este condus de SUA. (Captură Foto)

Armata georgiană a început miercuri, pentru două săptămâni, un exerciţiu militar comun cu Statele Unite şi Marea Britanie, numit Noble Partner 2016, atrăgând remarci vehemente din partea fostului său stăpân sovietic Rusia, care a susţinut că exerciţiul reprezintă un “pas provocator”.

Aproximativ 650 de soldaţi din SUA, 150 din Marea Britanie şi 500 din Georgia vor participa la acest exerciţiu, iar Washingtonul va desfăşura o întreagă companie mecanizată, ce include 8 vehicule de luptă Bradley şi, pentru prima dată, 8 tancuri de luptă M1A1 Abrams.

Ministrul georgian al Apărării, Tina Khidasheli, a declarat că exerciţiul militar reprezintă un eveniment important pentru republica din Caucazul de Sud.

“Este unul dintre cele mai mari exerciţii [militare] pe care le-a găzduit vreodată ţara noastră, cu cel mai mare număr de trupe terestre [implicate] şi cu cea mai mare concentrare de echipament militar”, a precizat ea pentru Reuters.

Dar exerciţiul a atras imediat furia Moscovei, Ministerul rus de Externe afirmând, săptămâna trecută, că aceste manevre ar putea destabiliza regiunea, acuzaţie negată de oficialii georgieni.

“Acest exerciţiu nu este direcţionat împotriva nimănui. Nu există nicio urmă de provocare”, a susţinut premierul georgian Georgy Kvirikashvili într-o declaraţie.

Rusia a înfrânt Georgia într-un război foarte scurt în 2008, motivul fiind regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud. Moscova continuă să aibă soldaţi în regiune şi susţine încă o regiune separatistă georgiană, Abhazia.

Exerciţiul militar Noble Partner 2016 a fost lansat miercuri la baza militară Vaziani, situată în apropierea capitalei georgiene Tbilisi. Forţele ruseşti au fost amplasate la acea bază până la retragerea lor, la începutul deceniului trecut.

“Acest exerciţiu [militar] este important pentru îmbunătăţirea interoperabilităţii dintre Georgia, SUA şi Marea Britanie. [Exerciţiul] ne permite să pregătim contribuţia Georgiei la o forţă de răspuns a NATO”, a declarat pentru Reuters colonelul Jeffrey Dickerson, responsabil din partea americanilor de acest exerciţiu.

SUA a vorbit favorabil despre ideea ca Georgia să se alăture într-o zi alianţei NATO, acţiune împotriva căreia Rusia se opune ferm.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe