Georgia devine un centru comercial regional

Irakli Garibaşvili
Irakli Garibaşvili (Facebook / GaribashviliOfficial)

În ultimul an, Georgia a înregistrat o creştere semnificativă a cifrei de afaceri în comerţul cu ţările vecine Armenia şi Azerbaidjan. Pe măsură ce îşi extinde rolul de centru comercial, Georgia este ajutată, în parte, de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, relatează Oil Price, care citează o analiză Eurasianet.

Intensificarea legăturilor comerciale a fost un subiect de discuţie principal în cadrul întâlnirilor frecvente la nivel înalt dintre liderii georgieni şi omologii lor armeni şi azeri. Deşi schimburile comerciale au crescut în diverse direcţii, atât importurile, cât şi exporturile rămân puternic dependente de grupuri restrânse de mărfuri, ceea ce împinge ţările să exploreze noi oportunităţi.

Azerbaidjanul şi Armenia au fost al şaselea şi, respectiv, al şaptelea cel mai mare furnizor de bunuri al Georgiei în primele 11 luni ale anului 2022. Importurile din Azerbaidjan au crescut cu 12% de la an la an, ajungând la 573 milioane de dolari, în timp ce importurile din Armenia au crescut cu 42%, ajungând la 548 milioane de dolari.

Cele două ţări vecine au jucat un rol şi mai important în exporturile Georgiei, Azerbaidjanul şi Armenia ocupând locurile 3 şi, respectiv, 4, după China şi Rusia. În aceeaşi perioadă, exporturile către Azerbaidjan au crescut cu 22%, ajungând la 595 milioane de dolari, aproape la fel de mult ca cele către Rusia, în timp ce exporturile către Armenia au înregistrat un salt mai puternic, crescând cu 120%, depăşind pragul de 495 milioane de dolari.

"Cifra de afaceri comercială [între Georgia şi Armenia] a crescut cu aproximativ 70% în ultimul an şi a depăşit 1 miliard de dolari, ceea ce reprezintă un rezultat lăudabil", a declarat premierul georgian Irakli Garibaşvili în timpul unei vizite recente la Erevan, menţionând că Armenia a devenit al şaselea partener comercial al Georgiei.

"Avem o dinamică pozitivă în toate direcţiile, fie că este vorba de turism, de transport sau de cifra de afaceri pentru mărfuri", a adăugat el.

În timpul vizitei, Garibaşvili s-a întâlnit cu omologul său armean Nikol Paşinian, cei doi coprezidând o sesiune a comisiei economice interguvernamentale. Unul dintre rezultatele întâlnirii a fost o nouă politică ce permite cetăţenilor celor două ţări să treacă frontiera folosind cărţile de identitate naţionale, un aranjament pe care Georgia îl are deja în vigoare cu Turcia.

În august, Garibaşvili şi Paşinian au inaugurat un nou pod de 160 de metri la graniţa comună a celor două ţări, care, după cum au remarcat liderii, va stimula şi mai mult dezvoltarea legăturilor comerciale.

Dar, în timp ce importurile din Armenia în Georgia au crescut mai mult sau mai puţin constant în ultimii ani, exporturile - mult timp dominate de automobile - au înregistrat fluctuaţii puternice: în 2019, "vehiculele, aeronavele, navele şi echipamentele de transport asociate" au reprezentat peste 60% din exporturile georgiene către Armenia.

Introducerea de către Armenia a unor taxe de import mai mari pentru maşinile importate din ţări din afara Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) condusă de Rusia în 2020 a ucis această tendinţă. Acest lucru a avut ca efect înjumătăţirea valorii totale a exporturilor georgiene către Armenia din 2019 până în 2020.

Creşterea exporturilor în perioada 2020-2021 a fost în principal sub forma altor produse diversificate, inclusiv alimente şi băuturi, textile şi alte grupe de mărfuri cu valoare mai mică. Dar exporturile de vehicule au înregistrat din nou o revenire bruscă şi puternică în 2022, contribuind la dublarea valorilor de export în Armenia de la an la an.

Reexporturile de autovehicule au reprezentat o afacere în plină expansiune în Georgia în ultimii ani, aproape dublându-se în ultimul an ajungând la 15% din totalul exporturilor, fiind depăşite doar de minereul de cupru şi alte produse minerale. De ani de zile, ţara a fost un centru regional pentru importul şi apoi reexportul de maşini - în principal maşini uzate - şi a atras tot mai multă atenţie din partea întregii regiuni, inclusiv din partea Rusiei, a ţărilor din Asia Centrală şi a pieţelor din Europa de Est.

Creşterea exporturilor de vehicule în 2022 a imitat tendinţe similare de creştere a reexporturilor de vehicule către alte ţări din UEEA, precum Kazahstan şi Kârgâzstan, ceea ce i-a determinat pe unii economişti să suspecteze că destinaţia finală a unora dintre aceste maşini ar putea fi în altă parte, cum ar fi Rusia, ţară afectată de sancţiuni.

Mass-media armeană a luat, de asemenea, notă de creşterea semnificativă a importurilor de maşini occidentale după o pauză de doi ani. Unii au atribuit această creştere restricţiilor legate de război privind exportul de maşini americane şi europene în Rusia, ceea ce i-a determinat pe ruşi să folosească Armenia ca ţară de tranzit pentru a cumpăra maşini din străinătate.

Aceştia au remarcat, totuşi, că un alt factor a fost reprezentat de politicile vamale recent introduse în Armenia, care permit importul anumitor contingente de maşini electrice fără taxe vamale.

În plus, Banca Naţională a Georgiei a atribuit creşterea exporturilor georgiene mai mult creşterii preţurilor bunurilor în general decât creşterii volumelor comerciale - care au crescut, de asemenea, dar într-o măsură mai mică.

Autoturismele reprezintă cea mai mare parte a exporturilor Georgiei către Azerbaidjan, dar, spre deosebire de Armenia, membră a Uniunii Economice Eurasiatice (Eurasian Economic Union / EAEU), schimburile comerciale de aici au fost mai stabile, cu valori de export care au depăşit 200 de milioane de dolari anual în ultimii cinci ani.

În ceea ce priveşte importurile, Georgia se bazează pe Azerbaidjan pentru cea mai mare parte a gazelor naturale, care au reprezentat mai mult de jumătate din importurile din această ţară (302 milioane de dolari în primele 11 luni din 2022), în creştere din nou după o uşoară scădere în anii pandemiei. În cazul Armeniei, minereurile şi concentratele de cupru au reprezentat aproximativ 65% din totalul importurilor. Cu toate acestea, minereurile de cupru nu rămân în Georgia, ci sunt reexportate către alte ţări prin porturile georgiene.

Dar, în timp ce comerţul actual al Georgiei cu cele două ţări din Caucazul de Sud nu se bucură de o mare diversitate, există un domeniu comercial cu potenţial de creştere: producţia de energie electrică.

De-a lungul anilor, Georgia a exportat şi a importat în mod sezonier energie electrică de la ambii săi vecini. Dar, în 2022, Armenia a exportat în Georgia mai multă energie electrică decât totalul exporturilor sale pe parcursul unui deceniu întreg, din 2011 până în 2021. Hakob Vardanian, ministrul adjunct armean al administraţiei teritoriale şi infrastructurii, a atribuit această tendinţă procedurilor de export simplificate. De asemenea, este planificată construirea unei noi linii de transport între Armenia şi Georgia.

Acest lucru vine în contextul în care Georgia speră să crească producţia de energie electrică şi încearcă, împreună cu Azerbaidjanul, să profite de noi oportunităţi de export către Europa. De asemenea, ea invită, cel puţin în termeni generali, Armenia să se implice în noi acorduri.

"Am discutat despre cooperarea în domeniul energiei, despre potenţialul şi oportunităţile pentru ambele ţări de a produce energie electrică", a declarat reporterilor ministrul georgian al Economiei, Levan Davitaşvili, la 12 ianuarie, în timpul vizitei delegaţiei guvernamentale georgiene în Armenia.

Potrivit lui Davitaşvili, acest tip de cooperare are ca scop "sprijinirea independenţei şi securităţii energetice a fiecăruia şi, de asemenea, utilizarea noilor oportunităţi pe care Georgia le găseşte în ceea ce priveşte conectarea la Europa, în ceea ce priveşte tranzitul de energie electrică şi comerţul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii