Generalul Milley confirmă tacit convorbirile avute cu chinezii. Pentagonul îl apără

Generalul Mark Milley
Generalul Mark Milley (OLIVIER DOULIERY/AFP via Getty Images)

Preşedintele Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a confirmat tacit că a iniţiat apeluri telefonice secrete către omologul său chinez, fără ştirea preşedintelui SUA, căruia trebuia să îi raporteze, susţinând că aceasta face parte din „îndatoririle” sale.

În cartea "Peril", scrisă de jurnaliştii Bob Woodward şi Robert Costa, pe care Washington Post a recenzat-o recent, se afirmă că Milley ar fi iniţiat convorbiri secrete către conducerea militară a regimului comunist chinez, pentru a da asigurări că SUA este stabilă. Într-una dintre convorbiri, Milley ar fi asigurat partea chineză că în cazul unui atac, îi va anunţa în prealabil.

În cartea sa, Woodward susţine că Milley ar fi fost îngrijorat că Trump - care conducea de drept forţele militare americane - ar fi putut ordona o lovitură nucleară împotriva Chinei către sfârşitul mandatului său. Woodward citează ca motiv al îngrijorării lui Milley manevrele militare care erau în curs de desfăşurare în Marea Chinei de Sud.

În loc să nege că a efectuat două apeluri telefonice secrete în afara lanţului militar de comandă, către omologul său chinez - atât înainte cât şi după alegerile din 2020 - Milley a spus că era datoria lui să facă acest lucru.

Citiți și Şeful Marelui Stat Major american: "Este posibil să colaborăm cu talibanii în viitor"

"Preşedintele Statului Major comunică regulat cu şefi ai apărării din întreaga lume, inclusiv cu China şi Rusia", a afirmat miercuri, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al lui Milley, colonelul Dave Butler.

„Apelurile sale cu chinezii şi cu ceilalţi în octombrie şi ianuarie au fost în concordanţă cu aceste îndatoriri şi responsabilităţi care transmiteau asigurări pentru a menţine stabilitatea strategică”.

Citiți și 87 de generali în retragere cer demisiile secretarului Apărării şi şefului Marelui Stat Major american pe fondul retragerii din Afganistan

O mulţime de analişti militari americani au arătat însă, că acţiunea lui Milley constituie uzurparea lanţului militar de comandă - cu caracter agravant - deoarece Milley a organizat o întâlnire secretă pe 8 ianuarie, ordonând oficialilor din Departamentul Apărării să nu se supună comenzilor legale ale preşedintelui Trump de atunci, fără ştirea sa.

Cu toate acestea Pentagonul apără măsurile luate de Milley: „Nu văd nimic din ceea ce am citit care să provoace vreo îngrijorare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Secretarul de presă al lui Joe Biden, Jen Psaki, a declarat, de asemenea, că administraţia Biden are „încredere deplină” în Milley, dar îl acuză pe fostul preşedinte Trump că „încurajează insurecţia”.

Fostul secretar interimar al Apărării Christopher Miller a respins afirmaţiile lui Milley şi a numit acţiunile generalului „un act de insubordonare ruşinos şi fără precedent”.

"Preşedintele Statului Major al Statelor Unite este cel mai înalt ofiţer militar, al cărui singur rol este de a oferi consiliere specifică în domeniul militar preşedintelui. Prin lege, îi este interzis să exercite autoritate executivă pentru a comanda forţele" militare, a declarat Miller pentru Fox News.

"Lanţul de comandă funcţionează de la preşedinte la secretarul apărării, nu prin Şeful Statului Major", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe