Şeful Marelui Stat Major american: "Este posibil să colaborăm cu talibanii în viitor"

Generalul Mark Milley
Generalul Mark Milley (SAUL LOEB/AFP via Getty Images)

Armata SUA ar putea colabora cu grupul terorist taliban în viitor, a declarat miercuri şeful Marelui Stat Major al armatei americane, cel care este practic la conducerea operaţiunilor militare ale SUA.

Întrebat dacă Statele Unite se vor coordona cu talibanii împotriva ISIS în viitor, generalul Mark Milley a spus că este „posibil”.

„În viitor, nu aş vrea să fac previziuni”, a adăugat secretarul apărării Lloyd Austin.

„Aş spune că vom face tot ce putem pentru a ne asigura că rămânem focalizaţi pe ISIS-K - să înţelegem acea reţea şi, la momentul alegerii noastre în viitor, să îi responsabilizăm pentru ceea ce au făcut”, a spus el, referindu-se la un presupus grup afiliat la ISIS, apărut din senin, care şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul sinucigaş din 26 august asupra trupelor americane şi civililor din Kabul.

Pe când trupele americane deţineau aeroportul în timpul evacuărilor, teroriştii talibani controlau restul ţării, inclusiv întregul oraş Kabul şi zonele adiacente ale aeroportului.

Statele Unite au cooperat şi negociat deschis cu grupul terorist la Doha, iar colaborarea dintre cele două părţi a fost evidenţiată în momentul în care presa americană a dezvăluit că oficialii Departamentului de Stat au transmis talibanilor inclusiv chiar identitatea unor americani care doreau să fugă din Afganistan. Motivul transmiterii informaţiilor organizaţiei teroriste a fost pentru a le permite celor de pe liste să ajungă la aeroport, trecând prin punctele de control ale talibanilor, însă evoluţia a reprezentat o problemă masivă de securitate, supunând la risc colaboratorii americani din Afganistan.

Pentagonul a confirmat la un moment dat că un număr mic de americani au fost bătuţi de luptătorii talibani.

Cooperarea SUA cu organizaţia teroristă, cunoscută pentru execuţiile arbitrare, a atras critici dure din partea republicanilor.

„Este scandalos să credem că vom pune siguranţa americanilor în mâinile talibanilor”, a declarat senatorul Steve Daines (R-Mont.), săptămâna trecută.

Oficialii americani au apărat acordul, susţinând că este necesar să se asigure că un număr mare de persoane au fost evacuate.

„Nu ştim care este viitorul talibanilor. Dar vă pot spune, din experienţa personală, că acesta este un grup care a acţionat nemilos în trecut şi dacă se schimbă sau nu, rămâne de văzut”, a declarat Milley, preşedintele Marelui Stat Major.

„Iar în ceea ce priveşte relaţiile noastre cu ei la acel aerodrom, sau în ultimul an şi ceva, în război oamenii fac ce trebuie pentru a reduce riscul pentru misiune şi forţe, nu neapărat ce doresc să facă”, a adăugat Milley.

Guvernul şi armata SUA au devenit ţinta unor critici vehemente din partea ambelor părţi ale spectrului politic, pentru că au lăsat în urmă în Afganistan până la 200 de americani - când trupele americane au plecat, pe 30 august - inclusiv un număr de circa 30 de elevi din California.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, a insistat că s-ar fi putut face mai bine, a recunoscut că nicio operaţiune nu este perfectă, dar a ezitat să identifice vreo problemă "până când se face o revizuire a acţiunii".

Generalul Mark Milley a apărat bombardamentul american desfăşurat cu ajutorul dronelor din 29 august, ca răspuns la atacul sinucigaş de la aeroportul din Kabul. Atacul american a omorât mai mulţi civili. Cu toate acestea, Milley a caracterizat acţiunea drept o „lovitură corectă” afirmând că procedurile au fost urmate şi că cel puţin un membru ISIS a fost ucis.

Cei doi oficialii au făcut public numărul refugiaţilor afgani care sunt acum pe sol american, după ce au fost evacuaţi din Kabul. Aproximativ 20.000 de afgani sunt găzduiţi la opt baze militare din Statele Unite începând de miercuri dimineaţă.

Alţi 43.007 se află la baze în nouă ţări diferite, inclusiv patru ţări europene.

Lloyd Austin a caracterizat evacuarea ca fiind „istorică” şi şi-a exprimat mândria pentru ceea ce au realizat trupele americane.

Nu au existat comentarii despre echipamentul militar capturat de teroriştii talibani de la forţele armate afgane - în valoare de aproximativ 83 de miliarde de USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe