General ceh: NATO ar trebui să fie mai activ în faţa ameninţărilor ruse
focus
alte articole
Generalul ceh Petr Pavel susţine că alianţa militară vestică a fost luată prin surprindere de mişcările Moscovei în Ucraina şi că acum trebuie să asigure publicul că dispune de mijloacele şi dorinţa necesare unei posibile confruntări cu Rusia, susţine Yahoo News.
Pavel, care în luna iunie va deveni şeful Comitetului Militar al NATO, cel mai important corp militar al alianţei vestice , a declarat miercuri că ruşii “folosesc cu multă măiestrie războiul informaţional şi psihologic atât în interiorul ţării cât şi în afară.”
“Conducerea rusă a reuşit, poate în mod surprinzător, să unifice semnificativ opinia publică în privinţa ideii că toate lucrurile rele care au loc în Rusia sunt cauzate de Occident, în frunte cu Statele Unite, şi că Rusia se află din nou în poziţia de a se apăra”, a declarat Pavel în interviul său cu Associated Press.
Membrii NATO ar trebui să investească mai mulţi bani în apărare, să desfăşoare mai multe exerciţii militare comune şi să reziste mişcărilor ruse, a declarat generalul.
Acesta a adăugat că NATO trebuie să fie pregătit pentru a face faţă unui război neconvenţional – un război exemplificat de suportul pe care Rusia îl acordă separatiştilor din estul Ucrainei.
Rusia a desfăşurat un program “amplu şi generos” de modernizare a forţelor sale militare, iar NATO trebuie să balanseze situaţia, a susţinut Pavel, care este în prezent şeful Statului Major al Republicii Cehe.
Generalul ceh a declarat că NATO a desfăşurat în 2013 un exerciţiu militar în zona Baltică şi în Polonia cu aproximativ 6.000 de soldaţi, în timp ce Moscova a desfăşurat în acelaşi timp propriile sale manevre militare în vestul Rusiei cu participarea a cel puţin 38.000 de soldaţi, conform Yahoo News.
Astfel, Pavel a subliniat faptul că este necesar ca NATO să răspundă mişcărilor ruseşti în acelaşi ritm şi la aceeaşi scară pentru a asigura publicul că alianţa militară vestică dispune de resurse suficiente şi de o putere considerabilă, şi pentru a trimite Rusiei următorul mesaj: “Avem această abilitate şi suntem pregătiţi să o folosim dacă este necesar.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.