Gazele naturale din producţia internă se scumpesc pentru populaţie cu 19,4%, până în octombrie 2014

Preţul gazelor naturale din producţia internă destinate consumului populaţiei va creşte cu 19,4% până în octombrie 2014, la 54,60 lei/MW, de la 45,71 lei/MWh la începutul lunii ianuarie 2013, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Economiei.
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.12.2012

Preţul gazelor naturale din producţia internă destinate consumului populaţiei va creşte cu 19,4% până în octombrie 2014, la 54,60 lei/MW, de la 45,71 lei/MWh la începutul lunii ianuarie 2013, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

În ceea ce priveşte gazele interne pentru clienţii non-casnici (companii), scumpirea este de 2,4 ori, de la 49 lei/MWh la începutul lunii ianuarie 2013 la 119 lei/MWh la începutul lunii octombrie 2014.

Preţurile gazelor vor fi liberalizate integral, în etape şi diferenţiat pentru consumatorii casnici şi cei non-casnici, potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI.

"În conformitate cu cerinţele de armonizare cu legislaţia, procedurile comunitare şi cadrul economic general specific Uniunii Europene, un obiectiv important l-a reprezentat stabilirea preţurilor finale de furnizare a gazelor naturale la consumatorii captivi, în condiţii de eficienţă economică, adică de recuperare a costurilor ce privesc desfăşurarea activităţilor de producţie, înmagazinare, transport, distribuţie şi furnizare. Diferenţierea preţurilor finale reglementate pe categorii de consumatori a fost necesară pentru a se reflecta în mod corect costurile pe care fiecare tip de consumator le generează, fapt ce a condus la eliminarea subvenţiilor între consumatorii care consumă cantităţi diferite de gaze naturale", se specifică în nota de fundamentare.

Potrivit sursei citate mai sus, sistemul de preţuri şi tarife pentru gazele naturale este conceput astfel încât să asigure: a) apropierea de valoarea de piaţă a combustibililor alternativi, promovarea competiţiei pe piaţa gazelor naturale, diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale şi mărirea siguranţei furnizării; b) recuperarea costurilor efectuate într-o manieră prudentă, aferente activităţilor reglementate, asigurarea unei rate rezonabile a rentabilităţii pentru capitalul investit în activităţile reglementate, stimularea dezvoltării capacităţilor de producţie, transport, înmagazinare şi distribuţie a gazelor naturale, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung; c) economisirea de energie la clienţii finali; d) îmbunătăţirea calităţii gazelor naturale şi a serviciilor prestate clienţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor