Gabriel Sandu: "Am fost cel mai prost ministru din istoria României"

Trei dintre inculpaţii din dosarul Microsoft recunosc că au primit sume fabuloase pentru a trage sfori. "Mi-am luat un milion de euro cadou", declară, nonşalant, NIRO.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)

Trei din ''cei patru magnifici" trimişi în judecată în dosarul Microsoft, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, afaceristul Dumitru Nicolae şi-au recunoscut, luni, faptele în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cel de-al patrulea inculpat celebru în acest dosar, Gheorghe Ştefan, care ar urma să fie audiat pe 3 noiembrie, a negat acuzaţiile.

Conform sursei citate, fostul ministru al telecomunicaţiilor, Gabriel Sandu, a declarat luni, la ICCJ, că perioada în care s-au desfăşurat faptele de care este acuzat de procurorii DNA a fost cea mai proastă din viaţa sa şi şi-a exprimat regretul în ceea ce priveşte activitatea sa ca ministru.

"Fac politică din '99, am făcut campanii electorale cu Gheorghe Ştefan şi am ajuns la PDL. A fost cea mai proastă perioadă din viaţa mea. Am fost cel mai prost ministru din istoria României. Am stabilit cu Cocoş să finanţăm cu două milioane de euro campania PDL, dar şi prezidenţialele, iar cu Ştefan altă înţelegere, tot cu două milioane euro", a declarat Sandu, adăugând că ministerul era dator cu licenţele din 2006, fiind o situaţie dificilă, iar 57 milioane de dolari trebuiau plătiţi pentru perioada 2006 — 2008.

"Claudiu Florică era în minister din două în două zile. Cocoş m-a chemat la el să dau o hotărâre de guvern. Mi-a spus că trebuie să închid contractul cu Microsoft şi trebuie să mă văd cu Florică. (...) Am discutat cu Florică, dar le-am propus licitaţie internaţională şi 50 de mii de ore de consultanţă. Au spus că nu pot face asta din punct de vedere financiar. Au venit, prima dată, cu toţi ambasadorii şi prim-vicepreşedintele Microsoft America. Ulterior propunerii mele am fost sunat de Cocoş, care mi-a zis să nu mă port atât de dur cu Florică şi că ar trebui să accept termenii", a mai adăugat Sandu.

Fostul ministru a mai precizat şi că Gheorghe Ştefan i-ar fi spus că trebuie să se întâlnească cu Cocoş, care are impresia că îi pune beţe în roate atât lui, cât şi lui Florică.

"Ştefan mi-a comunicat că partidul este supărat că nu contribuim la campania electorală. Florică ar fi trebuit să plătească o anumită sumă pentru partid. Am acceptat înţelegerea pentru că trebuia să aduc bani la partid. Comisionul ce mi se cuvenea urma sa fie redirecţionat către partid. (...) Nu am primit niciodată nicio sumă de bani, doar ce s-a plătit pentru finanţarea campaniei electorale", a mai spus Gabriel Sandu, întrerupt de judecător:

"Opriţi-vă, se vede că aţi făcut politică."

La rândul său, omul de afaceri Nicolae Dumitru - NIRO - le-a declarat magistraţilor că în 2004, un bun prieten de-al său, Khalil, i-a cerut să se întâlnească cu Dinu Pescariu, care avea nevoie de ajutorul său, întrucât întâmpină probleme în legătură cu Alexandru Bittner (apropiat al lui Adrian Năstase n.r.), relatează Realitatea.net.

"M-am întâlnit la clubul lui Dinu şi mi-a zis că are probleme cu Microsoft, că firma lui are o hotărâre de Guvern şi este singura care are aceste licenţe, dar că Bittner îl blochează. Legat de relaţia mea cu Bittner, eu însumi am avut probleme cu el, între 2002-2003. Acesta încerca prin tot felul de controale să pună presiune pe afacerea mea. În timp, am reuşit să rezolv problemele cu el. Pe fondul discuţiei avute cu cei doi, am stabilit o întâlnire cu Bittner la biroul lui, pentru a încerca să îl ajut pe Dinu Pescariu. Ştia despre ce e vorba şi spunea că nu e corectă hotărârea, să fie doar firma lui Dinu Pescariu. Bittner mi-a zis textual că trebuie să-i dăm 3,8 milioane de dolari pentru rezolvarea acestei probleme”, a declart Niro, adăugând că în urma afacerii a câştigat un milion de euro.

"Dinu Pescariu mi-a spus că are nevoie de banii aceia pentru a-i da lui Dorin Cocoş. I-am dat aceşti bani personal lui Dorin Cocoş, pe care urma să-i recuperez din afacerea Microsoft, lucru care s-a şi întâmplat. Mi-am recuperat banii plus un milion de euro cadou. Cele 1,9 milioane de euro i-am dat lui Cocoş în rate", a adăugat NIRO.

Întrebat de judecător dacă a mai avut şi alte intervenţii pe lângă Dorin Cocoş, acesta a declarat: “Nu. Deci am câştigat un milion de euro”.

Umătorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 3 noiembrie, când urmează să fie audiat Gheorghe Ştefan.

Reamintim că procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei patru inculpaţi din acest dosar pe 24 martie 2015. Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru au fost trimişi în judecată fiind în stare de arest la domiciliu iar Gheorghe Ştefan, care nu-şi recunoscuse faptele, în stare de arest preventiv.

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit scena politică românească atunci când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme, ca să obţină contracte cu statul.

Conform DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Printre cei ce şi-au umplut buzunarele trăgând "sfori" pentru acest contract, s-ar afla cei patru trimişi în judecată:

"În cursul procedurii de achiziţie, pentru a asigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoş a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoş — 9.000.000 euro. Din fişa de date a procedurii de achiziţie rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitaţie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecinţă, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare", susţin procurorii.

Mai multe informaţii despre acest dosar puteţi accesa aici