Dosarul Microsoft, pe rol la ÎCCJ. Sandu, Cocoş, Niro şi Pinalti aşteptaţi la primul termen

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă luni primul termen din megadosarul de corupţie Microsoft, în care au fost trimişi în judecată fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru, zis "Niro", fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Din rechizitoriul procurorilor reiese că, în perioada 2004 - 2010, Dumitru Nicolae Niro a primit de la două persoane (denunţătoare) suma de 7,65 milioane de dolari în anul 2004 şi, respectiv, suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor membri ai Guvernului României şi funcţionari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influenţă asupra acestora, astfel încât să asigure firmelor susţinute de denunţători încheierea şi derularea contractelor de licenţiere Microsoft.

Sume de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care îi aparţine lui Nicolae Dumitru, în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive, informează realitatea.net.

Ulterior, sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii şi investiţii deschise pe numele lui Niro, "nefiind efectuate operaţiuni de disimulare a provenienţei sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora."

Procurorii anticorupţie mai arată că Dorin Cocoş a primit suma de 9 milioane de euro. În anul 2009, fostul soţ al Elenei Udrea ar fi pretins de la aceiaşi doi denunţători suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Ştefan şi suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, "toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern, între care soţia sa, la vremea respectivă ministru, în scopul de a asigura firmelor susţinute de denunţători, adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009".

Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu este acuzat că a pretins şi primit în anul 2009, de la aceiaşi denunţători, suma de 2.196.035 euro "pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obţinerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susţinute de denunţători încheierea contractului de închiriere de licenţe Microsoft prin exercitarea influenţei asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcţionari". Suma de bani a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei Essim Partners Ltd., pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive.

La rândul său, primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan ar fi pretins aproape 4 milioane de euro. Procurorii DNA susţin că în anul 2009, perioadă în care exercita funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al PDL, partid aflat la guvernare, Ştefan, în baza unei înţelegeri prealabile cu Dorin Cocoş, "a pretins şi primit de la cele două persoane denunţătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susţinute de denunţători adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009".

Banii au fost transferaţi în contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd, care aparţinea unei persoane din cercul relaţional al inculpatului şi care a acceptat tranzacţionarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ştefan.

Reamintim că dosarul Microsoft a zguduit scena politicii româneşti, cele patru personaje judecate astăzi fiind doar vârful icebergului. Ramificaţiile corupţiei merg mult mai adânc. În acest dosar, DNA a mai cerut avize pentru urmărirea penală a încă 8 foşti miniştri şi membri ai Secretariatului General al Guvernului, respectiv senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău. Camera Deputaţilor a aprobat, pe 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme. La începutul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu a avizat cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

Lista numelor răsunătoare implicate în dosar este însă mult mai vastă decât atât. Potrivit unui martor, căruia procurorii DNA nu îi dau numele la acest moment, persoanele implicate în trafic de influenţă şi luare de mită în megadosarul de corupţie Microsoft sunt fostul premier Adrian Năstase, prim-ministru în perioada 2000-2004, Alexandru Bittner, care intermedia plata mitelor către Năstase, Remus Truică, şeful Cancelariei Prim-ministrului în acea perioadă, Victor Ponta, la vremea aceea şef al Corpului de Control al Premierului, Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei în perioada 2000-2004, Cristina Ghiţulică, şefa de cabinet a Ecaterinei Andronescu în perioada 2000-2004, Mihnea Costoiu, secretar general în Ministerul Educaţiei în acea perioadă, Traian Ionescu, director în Ministerul Educaţiei, Valentin Cotarta, director în cadrul Ministerului Educaţiei, Gheorghe Dinu, consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, ministrul Finanţelor la acea perioadă, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Nica, ministru MCTI, precum şi miniştri numiţi după Ecaterina Andronescu, respectiv Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuş şi, ulterior, Andrei Marga.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne