Fuziunea PNL-PDL. Antonescu: Numele PNL va rămâne neschimbat

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

În contextul unei eventuale fuziuni PNL-PDL, preşedintele demisionar al PNL Crin Antonescu a subliniat joi că Partidul Naţional Liberal este o instituţie de patrimoniu istoric a României, iar democrat-liberalii trebuie să înţeleagă că PNL este un nume istoric care nu poate să dispară.

Întrebat dacă este adevărat ce a afirmat preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, referitor la faptul că va exista o fuziune prin absorbţie cu PDL, Antonescu a notat că liberalii nu vor renunţa la numele partidului lor.

„Noi n-am intrat în public cu această discuţie, dar dacă domnul Quintus a făcut-o, eu sper să o înţeleagă şi partenerii noştri, că PNL e un nume istoric, care nu poate să dispară. Sper să înţeleagă partenerii noştri că numele de Partidul Naţional Liberal este un nume cu o asemenea forţă istorică, încât nu poate fi pus în discuţie şi ar fi păcat de el să dispară. PNL poate să fie într-o perioadă mai bună, mai rea, la putere, în opoziţie, mai multe sau mai puţine voturi, dar PNL, din punctul meu de vedere, este o instituţie de patrimoniu istoric a României şi trebuie tratat ca atare acest lucru”, a declarat Antonescu.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat la RFI România că în cazul unei fuziunii cu PDL prima condiţie este ca numele PNL să nu fie în niciun fel modificat.

„Nu se pune problema în vreun fel şi vom fi foarte atenţi la condiţiile de fuzionare să nu se atingă cineva de trecutul, de prezentul şi de viitorul acestui partid”, a precizat Quintus.

Întrebat dacă una dintre condiţiile fuziunii este ca numele PNL să rămână neschimbat, acesta a replicat: „Fără îndoială! E prima condiţie, prima este! Am şi eu un cuvânt greu de spus în partidul ăsta. Partidul Naţional Liberal rămâne neschimbat şi ca denumire şi ca orientare. Ne-am orientat acum din punct de vedere european spre Partidul Popular, pentru că este o forţă care te poate ajuta şi fiind de dreapta şi încercând să ne desprindem de ceea ce a însemnat colaborarea cu stânga aceasta, după părerea mea, nocivă ţării, este bine să se ştie că suntem în zona dreaptă şi în Europa. Cel puţin cât am să trăiesc eu în Partidul Naţional Liberal, numele lui nu se poate schimba”.

Quintus a subliniat „este vorba de fuziune prin absorbţie, să fie clar! Adică nu ne aderăm cele două partide şi apare un al treilea, Doamne fereşte! Fuziune la noi n-a fost niciodată decât prin absorbţie”.

Preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat joi, la "Gândul Live", că alianţa cu PNL va fi o fuziune prin comasare, nu prin absorbţie, precizând că în urma fuziunii, principiul va fi ca un partid să aibă Preşedinţia, iar celălalt, premierul.

În replică, Quintus a afirmat: "Rămânem numai la alianţă, în condiţiile astea. Nici nu se pune problema comasării. Noi nu putem să facem fuziunea decât prin absorbţie, păstrând bineînţeles drepturile lor, adoptând, dacă vreţi, nişte direcţii ale lor politice, dar pastrandu-ne trecutul, pastrandu-ne denumirea şi pastrandu-ne orientarea, care nu s-a schimbat. Dacă Doamne fereşte, nu vreau să ameninţ pe nimeni, s-ar produce aşa ceva, eu din Partidul Naţional Liberal nu demisionez după aproape 80 de ani de şedere în el, dar mă retrag din orice fel de activitate liberală".