Furtunoasa campanie electorală din Italia şi posibila mare surpriză numită Beppe Grillo

Italia se apropie cu paşi rapizi de alegerile legislative din 24 şi 25 februarie, într-un climat de incertitudine crescândă cu privire la rezultatele scrutinului şi la formarea viitorului guvern, care vor depinde în mod special de 'votul de protest' pe care alegătorii italieni îl vor acorda mişcării populiste Movimento 5 Stelle (M5S) a comicului devenit politician Beppe Grillo, care este adevărata mare surpriză a acestei campanii electorale, informează marţi mass-media din Peninsulă.
Beppe Grillo. (GIUSEPPE CACACE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.02.2013

Italia se apropie cu paşi rapizi de alegerile legislative din 24 şi 25 februarie, într-un climat de incertitudine crescândă cu privire la rezultatele scrutinului şi la formarea viitorului guvern, care vor depinde în mod special de 'votul de protest' pe care alegătorii italieni îl vor acorda mişcării populiste Movimento 5 Stelle (M5S) a comicului devenit politician Beppe Grillo, care este adevărata mare surpriză a acestei campanii electorale, informează marţi mass-media din Peninsulă.

Campania electorală din Italia a fost pusă în umbră în ultima săptămână de 'anunţul şoc' al retragerii papei Benedict al XVI-lea, care 'a încurcat totul', făcând să treacă pe planul secund 'interviurile şi talk show-urile', mulţumită cărora liderul coaliţiei de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, cunoscuse o revenire spectaculoasă începând din luna decembrie, scriu marţi ziarele italiene.

'Anunţul papei a blocat vântul care sufla în pânzele lui Berlusconi, i-a diminuat spaţiul şi vizibilitatea', iar la acest lucru s-a adăugat, săptămâna trecută, 'fenomenul tipic italian numit Sanremo, festivalul cântecului italian, urmărit în fiecare seară la televiziune de peste 12 milioane de italieni', a explicat politologul Roberto D'Alimonte, profesor de ştiinţe politice la Universitatea privată Luiss de la Roma, într-un interviu acordat luni seară postului privat de televiziune La7.

În această campanie electorală, toţi candidaţii la funcţia de prim-ministru al Italiei, în primul rând Silvio Berlusconi, lider al coaliţiei de centru-dreapta, dar şi actualul premier demisionar Mario Monti, lider al coaliţiei de centru, au mizat pe televiziune şi internet pentru a-şi apăra ideile şi programele electorale.

Dar nici Berlusconi, nici Monti şi nici Pierluigi Bersani, liderul coaliţiei de centru-stânga, nu au reuşit să rămână în prim plan în această campanie electorală inedită, în care marele protagonist este un altul, şi anume Beppe Grillo, liderul populist al Mişcării 5 Stele.

'Una dintre marile necunoscute ale scrutinului din februarie constă în performanţa comicului devenit politician, Beppe Grillo, care, prin propunerile de a reduce drastic numărul de parlamentari, de a ajuta IMM-urile şi de a acorda un venit minim de 1.000 de euro pe lună şomerilor, este creditat la ora actuală cu peste 18% din voturi, putând ajunge la circa 20%', a afirmat profesorul D'Alimonte în interviul amintit.

Dintre toţi candidaţii la funcţia de prim-ministru, Grillo este singurul care a înfruntat frigul şi ploaia prin două sau trei întâlniri zilnice într-un 'Tsunami Tur' în rulotă, de-a lungul Peninsulei.

Pentru profesorul D'Alimonte, 'este posibil ca în seara votului să-şi adjudece circa 20% din voturi, la fel de mult sau chiar mai mult decât partidul Poporul Libertăţii, de centru-dreapta, al lui Silvio Berlusconi'.

'Marea întrebare, pe care şi-o pun toţi italienii, este dacă partidul populist 'Movimento 5 Stelle' al lui Beppe Grillo este de dreapta sau de stânga', opinează D'Alimonte, care însă se declară convins că M5S va obţine multe voturi atât de la alegătorii de dreapta, cât şi de la cei de stânga, dezamăgiţi de partidele tradiţionale.

Campania M5S se va încheia pe data de 22 februarie, la Roma. Până acum, Grillo a vizitat peste 100 de oraşe din Peninsulă, vorbind, sau mai bine spus 'urlând' în toate marile pieţe din principalele oraşe italiene, ascultat de sute de mii de persoane.

Campania electorală a liderului M5S, Beppe (Giuseppe) Grillo, în vârstă de 64 de ani (actor comic şi blogger născut la Genova), se numeşte 'Tsunami Tur' şi este bazată pe un program electoral care se referă la combaterea corupţiei în politica italiană, la situaţia dificilă a întreprinderilor mici şi mijlocii din ţară, la energiile regenerabile şi la solidaritate, în general.

Campania lui Grillo se desfăşoară în toate cele 20 de regiuni italiene, în pieţe şi în spaţii publice, deoarece liderul mişcării populiste nu acceptă să acorde interviuri la televiziune, criticându-i pe Silvio Berlusconi şi pe Mario Monti, care, după părerea bloggerului italian, 'au ocupat, în această campanie electorală, toate spaţiile oferite de mass-media italiană'.

Grillo este deosebit de dur cu Silvio Berlusconi, liderul coaliţiei de centru-dreapta, pe care îl numeşte 'psiconano' (psihopitic), dar şi cu Mario Monti, liderul coaliţiei de centru, pe care l-a poreclit 'Rigor Montis', acuzându-l de a fi 'ucis' economia italiană prin măsurile de austeritate impuse de guvernul său tehnocrat în ultimul an.

În Italia, susţine Grillo, 'birocraţia a înlocuit democraţia', iar cetăţenii italieni trebuie să 'ia în mână situaţia', pentru a guverna ei înşişi ţara, în locul politicienilor corupţi.

'Noi vrem să impunem o altă idee de economie şi vrem ca niciun italian să nu se mai sinucidă din cauza faptului că şi-a pierdut locul de muncă', repetă liderul M5S, care a propus în funcţia de viitor ministru al economiei 'o femeie, mamă a trei copii, care ştie ce înseamnă economia şi care nu a cauzat falimentul familiei sale, aşa cum a făcut, cu întreaga ţară, un anumit profesor de economie de la Universitatea privată Bocconi din Milano, pe care toţi îl cunoaştem', declară în fiecare zi Grillo, referindu-se la Mario Monti.

Candidaţii M5S sunt reprezentanţi ai societăţii civile, selecţionaţi pe baza unor cereri trimise de aceştia pe site-ul mişcării conduse de Beppe Grillo, care a promis că toţi membrii M5S care vor intra în Parlament vor oferi 70% din salariile lor pentru promovarea unor măsuri economice în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii din Italia, 'sufocate de presiunea fiscală insuportabilă'.

'Politica este simplă, dacă este lăsată pe mâinile cetăţenilor normali. Când vom intra în Parlament, cu peste o sută de parlamentari, acesta se va schimba, îl vom deschide ca pe o cutie de conserve şi nu le vom mai permite politicienilor de meserie să fure şi să îi înşele pe italieni', a declarat Grillo luni, într-un discurs ţinut la Cremona (nord).

M5S, 'o liberă asociaţie a cetăţenilor italieni', a fost fondată de Beppe Grillo în anul 2009, la un an după desfăşurarea ultimelor alegeri generale din Peninsulă. Cele cinci stele din numele mişcării se referă la principalele cinci teme abordate de asociaţie, şi anume: apă (o resursă publică), energii regenerabile, dezvoltare, solidaritate şi mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor