Furtună de zăpadă şi val de frig în SUA. Cel puţin 11 morţi

Iarnă cu furtună de zăpadă şi temperaturi joase.  3 ianuarie 2014,  New York, SUA
Iarnă cu furtună de zăpadă şi temperaturi joase.  3 ianuarie 2014,  New York, SUA (DON EMMERT / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
04.01.2014

În Statele Unite furtuna de zăpadă apărută în primele zile ale anului a făcut victime şi a perturbat traficul aerian în întreaga ţară, aducând temperaturi glaciale care au provocat cel puţin 11 victime.

Datorită ninsorilor, la Philadelphia şi New York au murit vineri două persoane, altele două au decedat datorită unor accidente rutiere în nord-estul Statelor Unite, iar două persoane au murit din cauza frigului în Midwest.

Totodată, s-au înregistrat cca. 600 de accidente rutiere. Căderile de zăpadă au perturbat, de asemenea, traficul aerian. De joi, în Statele Unite au fost anulate cca. 5.000 de zboruri, dintre care 1.650 la New York, peste 190 la Boston şi 500 la Philadelphia, unde în cursul nopţii s-a format un strat de zăpadă de 22 de centimetri.

Central Park din New York a fost acoperit vineri de un strat de zăpadă de 15 centimetri, temperaturile atingând -11 grade Celsius. ONU şi-a suspendat activităţile în această zi.

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a recomandat oamenilor să rămână acasă.

"Furtuna rămâne periculoasă. Va fi foarte frig astăzi, iar newyorkezii trebuie să fie extrem de prudenţi afară", a declarat el. "Cel mai bun lucru pe care îl pot face este să nu folosească drumurile, pentru a se putea deszăpezi, şi să se asigure că persoanele în vârstă şi vecinii vulnerabili nu au nevoie de ajutor", a precizat el.

Nici în Canada nu a fost o vreme mai bună. Valul de frig a cuprins majoritatea regiunilor din Est. În Quebec, temperatura a coborât la -29 de grade Celsius, vineri, după ce joi mercurul termometrelor atinsese -33,9 grade Celsius.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor