Furia clocoteşte în Egipt datorită verdictului dat în cazul Mubarak

Mii de egipteni au ocupat Piaţa Tahrir din Cairo în acest week-end, pentru a protesta faţă de achitarea fiilor fostului lider Hosni Mubarak şi a ajutoarelor sale.
Preşedintele egiptean demis, Hosni Mubarak, este purtat către o ambulanţă după ce a ascultat verdictul pronunţat în urma audierii sale în Cairo, pe 2 iunie. Judecătorul l-a condamnat pe Mubarak la închisoare pe viaţă, pentru implicare în uciderea de protestatari în timpul revoltei împotriva regimului, de anul trecut. (STR / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
05.06.2012

Mii de egipteni au ocupat Piaţa Tahrir din Cairo în acest week-end, pentru a protesta faţă de achitarea fiilor fostului lider Hosni Mubarak şi a ajutoarelor sale.

Hosni Mubarak şi fostul ministru de interne Habib al-Adly au fost condamnaţi sâmbătă la închisoare pe viaţă, pentru implicarea lor în uciderea a sute de protestatari în revolta de anul trecut care a dus la înlăturarea lor.

Dar protestatarii au fost dezamăgiţi după ce fiii lui Mubarak şi mulţi alţi consilieri de top au fost achitaţi de toate acuzaţiile. Fostul dictator a fost, de asemenea, achitat de acuzaţiile de corupţie.

"Mubarak are 80 de ani şi nu-mi pasă de verdictul lui. Mi-a păsat mai mult de celelalte persoane care au fost achitate," a declarat Mohamed Ahmed, un protestatar, pentru Al-Jazeera.

Human Rights Watch cu sediul la New York a susţinut că sentinţele lui Mubarak şi Al-Aldy au trimis un "mesaj puternic" ca viitorii lideri ai Egiptului să respecte drepturile omului. Cu toate acestea, organizaţia a declarat că achitarea celor patru consilieri "subliniază eşecul procurorilor de a investiga pe deplin cine este responsabil pentru împuşcarea protestatarilor" în timpul revoluţiei din ianuarie 2011. Printre cei achitaţi se află foştii şefi ai poliţiei anti-revoltă şi ai securităţii din Cairo.

Unii protestatari nu s-au adunat în Piaţa Tahrir tocmai din cauza verdictului, pentru că se tem că aceleaşi persoane care au fost la putere în timpul regimului lui Mubarak, trag sforile şi în prezent.

Consiliul Suprem al Forţelor Armate, sau SCAF, care a condus ţara de la căderea lui Mubarak, a fost criticat adesea de egipteni, care susţin că acesta a continuat multe dintre politicile fostului lider. Oficialii SCAF au declarat că vor preda puterea unui guvern civil la sfârşitul lunii, în urma rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Safwat Hegazi, un proeminent lider islamist ce are legături cu Frăţia Musulmană, a scandat alături de miile de oameni din Tahrir, unii dintre ei chiar petrecându-şi noaptea acolo. "Nu suntem obosiţi, vrem o revoluţie completă", au scandat ei, potrivit ziarului Al-Ahram.

Unii oameni şi organizaţii politice au cerut SCAF să înmâneze puterea unui consiliu prezidenţial format din oficiali consideraţi a fi susţinători ai revoluţiei, dar care nu au primit suficiente voturi în alegerile ce au avut loc în urmă cu două săptămâni.

"Este prea devreme să spunem dacă acestea - sau oricare altele - sunt realiste", a declarat analistul politic Ayman El-Sayad pentru Al-Ahram. "Singurul lucru de care putem fi siguri cu toţii este că aceia care au ieşit pe străzi sunt supăraţi şi se simt nedreptăţiţi - şi au tot dreptul să se simtă aşa", a adăugat el.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor