Fraude la referendum: Un cunoscut primar PSD are un ONG - fantomă care a asigurat 492 de observatori, inclusiv în Teleorman

(BORIS HORVAT / AFP / GettyImages)

La scrutinul din 29 iulie au existat şi s-au implicat în procesul de votare mai multe organizaţii neguvernamentale-fantomă cu evidente legături politice, care au asigurat şi observatori la referendum, inclusiv în Teleorman, judeţul controlat de liderul PSD Liviu Dragnea.

Faptele şi documentele doveditoare au fost relevate miercuri, într-o emisiune transmisă de postul B1 TV.

Radu Mazăre, fondator

Printre cele 30 de ONG-uri enumerate pe site-ul Biroului Electoral C se află şi Asociaţia Fair-Play Constanţa, fondată şi controlată de primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Este o asociaţie umanitară care a asigurat nu mai puţin de 492 de observatori la nivel naţional pentru referendum, inclusiv în Teleorman, judeţul în care au fost aduse acuzaţii de fraudă la adresa mai multor preşedinţi de secţii, în prezent cercetaţi de DNA.

Un membru al PSD, preşedinte

Legătura asociaţiei cu lumea politică este dovedită şi de faptul că preşedintele Asociaţiei Fair-Play este Paula Cioceanu, care a reprezentat PSD în Consiliul Local Municipal Constanţa şi este în prezent vicepreşedinte al organizaţiei municipale a PSD.

Aceasta în pofida faptului că este interzis ca observatorii să fie membri ai vreunui partid sau să aibă legături cu formaţiuni politice.

Totodată, asociaţia este finanţată cu bani de la bugetul local al Primăriei Constanţa şi primeşte lunar 14.000 de lei, în timp ce copiii autişti primesc doar 2.800 de lei pe lună.

Iată cum se descrie Asociaţia Fair Play

„O familie mare alcătuită din 275 de membrii. O familie protejată şi supravegheată de un singur om cu o inimă imensă, un tânăr care este considerat un părinte adoptiv şi chiar spiritual.

Acest tânăr bărbat a avut curajul să-şi asume responsabilitatea atâtor vieţi de copii, tineri şi bătrâni, în urmă cu 8 ani de zile, vreme când reprezenta cu multă onoare oraşul de la malul mării în Parlamentul României.

Astăzi, tot acelaşi bărbat tânăr reprezintă municipalitatea oraşului nostru fiind edil, Primarul Constanţei, pe care noi toţi, localnicii, l-am ales cu entuziasm şi care ne-a dovedit pe parcursul celor 2 mandate că nu ştie altceva decât să lupte şi să se bată pentru acest oraş.

Acest tânăr, bărbat viguros şi ambiţios, Primarul Constanţei se numeşte Radu Ştefan Mazăre.

Domnul Radu Ştefan Mazăre este fondatorul Asociaţiei Fair-Play, Preşedinte de onoare al acestei organizaţii, dar şi principalul finanţator al imensei familii. Spun acest lucru, deoarece vreme de 8 ani de zile şi-a donat şi îşi donează salariul, întâi de parlamentar şi apoi cel de primar.

A fost singurul parlamentar şi este singurul Primar care a făcut şi face şi astăzi acte de caritate de acest gen”.

Dosarele fraudelor la referendum: 67 de persoane, urmărite penal

Urmărirea penală a început în cazul a 67 de persoane implicate în fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj, şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid care l-au ajutat pe Liviu Dragnea, a anunţat DNA.

În cazul celor 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare au fost găsite probe pentru a fi acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

Alte 18 persoane au fost acuzate de fals în declaraţii, după ce au mers la referendum în calitate de observatori din partea unei organizaţii neguvernamentale, dar aveau şi calitatea de membri ai unui partid.

Cei 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare, care sunt urmăriţi penal, au înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate, conform DNA.

Implicarea lui Liviu Dragnea

În zilele de 19, 20, 21 iulie 2012, ceilalţi 18 învinuiţi au completat olograf şi au semnat câte o declaraţie de neapartenenţă politică, în scopul acreditării ca observatori din partea Asociaţiei "Ţara Noastră", la referendumul din 29 iulie 2012.

"În calitate de membri ai unei formaţiuni politice şi concomitent, de observatori la diferite secţii de votare din localităţi din judeţul Teleorman, cei 18 învinuiţi au comunicat, în fiecare oră, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezenţa la vot în secţiile respective, către numărul telefonic 1855, care era parte din sistemul IT controlat de Dragnea Nicolae Liviu, învinuit în acelaşi dosar. În acest fel, atât cei 49 de preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare, cât şi cei 18 observatori din partea unui ONG care erau şi membri de partid, au contribuit la realizarea scopului urmărit de Dragnea Nicolae Liviu, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000 (detalii comunicat nr. 647/VIII/3 din 6 septembrie 2012)", se arată în comunicatul DNA.

Liviu Dragnea este acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia.

"În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă", preciza DNA.

Secretarul general al PSD a respins acuzaţiile aduse, spunând că nu are de unde să ştie "ce morţi au înviat şi s-au dus să voteze" la referendum.

După invalidarea referendumului de pe 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, au fost deschise peste 500 de dosare pentru anchetarea unor posibile fraude reclamate în toată ţara. Modul în care s-au desfăşurat anchetele de către procurori ar urma sa fie verificat de o comisie, după cum a decis recent Senatul.