Cozmin Guşă a declarat că dosarul lui Dragnea e "o bombă inteligentă care poate să dinamiteze coeziunea în USL"

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. (psd.ro)

Analistul politic Cozmin Guşă este de părere că dosarul lui Liviu Dragnea reprezintă ”o bombă inteligentă care poate să dinamiteze coeziunea în USL” şi precizează că o nouă suspendare nu este posibilă deoarece ”PSD a înţeles foarte bine semnalele diplomaţiei externe”, potrivit Ziare.com.

Analistul a susţinut într-un interviu că ”problema Dragnea se prezintă sub forma unei bombe inteligente care poate să dinamiteze coeziunea în USL” şi subliniază că ”primul argument e unul obiectiv - legăturile pe care Dragnea le-a avut cu şefii de campanie la nivel judeţean ai PSD şi PNL, care vor fi târâţi în acest mega-dosar pe care simpatizanţii lui Traian Băsescu l-au pregătit”.

Alt fapt care l-a scos în evidenţă Cozmin Guşă este ”relaţia foarte caldă dintre Crin Antonescu şi Liviu Dragnea, de Dan Voiculescu”, despre care crede că ”din cauza acuzaţiilor care i se aduc lui Dragnea, va cunoaşte mutaţii majore care se vor reflecta tot într-o scădere de coeziune la nivelul USL”.

Legat de o nouă suspendare a preşedintelui Băsescu, analistul este de părere că aceasta nu va mai fi posibilă dar ”aici deja e de subliniat o diferenţă substanţială de atitudine între un PSD care a înţeles foarte bine semnalele diplomaţiei externe, cât şi atitudinile contondente ale serviciilor secrete româneşti, pe de o parte, respectiv PNL, care e marcat de o goană disperată pentru atragerea capitalului politic în beneficiul afacerilor personale”, fapt ce reprezintă o ”atitudinea dublată de disperarea liberalilor de a-i impune lui Crin Antonescu o postură cu un viitor de putere predictibil şi bine conturat”.

Este imposibilă o nouă suspendare a lui Băsescu

”Aceste două porniri diferite fac astăzi imposibilă o decizie comună legată de o altă procedură de suspendare a lui Traian Băsescu, atitudinea care generează în paralel o forţă de forfecare a unităţii interne”, a declarat analistul politic pentru ziare.com

Acesta este de părere că numirea unor noi procurori-şefi la Direcţia naţională anticorupţie (DNA) şi Parchet ar putea duce la apariţia unor noi dispute între preşedinte şi alianţa de guvernare ”doar în situaţia în care Victor Ponta va fi neglijent în a analiza dosarele profesionale ale candidaţilor şi pun acest lucru în cârcă sa pentru că în mod evident are expertiză necesară să poată să aleagă între propunerile viabile, respectiv defectuoase”.

”Cred că Victor Ponta e în stare să găsească nişte candidaţi pe care Traian Băsescu să nu poată să-i refuze. E cel mai important test pe care Ponta îl susţine în calitate de prim-ministru în perioada post-referendum”, a mai adăugat Guşă.

Vorbind despre noua structură de dreapta, compusă în jurul PDL, Guşă a declarat că ”generează o reacţie exotermă”, făcând referire la scandalul deja apărut între liderii alianţei şi apreciază un scor de maximum 25 de procente pentru sfârşitul lunii noiembrie.

”De obicei sunt un om care nu doar salută, ci şi sprijină mişcările politice noi. Din nefericire, "componenţa chimică" a acestei coaliţii generează o reacţie exotermă, mă refer la potenţialul de scandal deja probat de protagoniştii alianţei, reacţie care nu va fi de natură să le apropie electoratul. Prognoza mea e că această alianţă se va topi treptat către scorul electoral posibil de a fi obţinut de baronii PDL şi pe care îl apreciez în acest moment la 25% în vot absolut la sfârşitul lunii noiembrie”, a precizat Cozmin Guşă.