Proiect: Portul Constanţa, preluat de autorităţile locale

Portul Constanţa
Portul Constanţa (Epoch Times România)

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a informat miercuri, după şedinţa Consiliului Local, că deputaţii PSD vor iniţia un proiect de lege privind transferul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa la administraţia locală. Mazăre a precizat că a discutat acest subiect cu Victor Ponta, care a fost de acord cu proiectul.

”Iniţiem o lege să transferăm acţiunile portului către autorităţile locale, urmează să o depună deputaţii. La ora actual, acţiunile Administraţiei Portului sunt împărţite astfel: 20% le are Fondul Proprietatea, 20% municipalitatea şi 60% le are Guvernul României. Sigur nu va fi votată până la alegeri, dar, dacă vom avea majoritate, este discutată cu premierul, cele 60% de acţiuni pe care le deţine Guvernul vor trece la autoritatea locală, în principiu cam 10-15% la Consiliul Judeţean, cam 3-4% la Primăria Mangalia, 3-4% la Primăria Năvodari şi restul la Primăria Constanţa”, a declarat Radu Mazăre.

Primarul Constanţei a adăugat că o parte din profit va fi preluată de către autorităţile locale, nu se va mai îndrepta spre Bucureşti, iar o altă parte va fi folosită pentru dezvoltare şi investiţii.

”Noi am luat, în baza celor 20%, pe trei ani de zile vreo două milioane de euro, dar, dacă este bine administrat, scoate cam 10 milioane de euro, din care parţial vor rămâne în administraţia portului pentru investiţii şi restul vor fi împărţite. Ar însemna anual un ajutor pentru Primăria municipiului Constanţa aşa, la o primă estimare foarte sumară, de vreo trei milioane şi ceva de euro, ceea ce înseamnă ceva pentru constănţeni”, a menţionat Radu Mazăre.

Primarul Constanţei a mai spus că în statele europene din nordul Europei toate porturile sunt la autorităţile locale. Acesta a adăugat că a discutat la începutul săptămânii cu premierul Victor Ponta acest lucru şi că are acordul lui.

Radu Mazăre a afirmat că dacă va fi făcut transferul acţiunilor, nu se va mai pune problema managementului privat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi nici nu se va mai privatiza compania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie