Dosarele fraudelor la referendum: 67 de persoane, urmărite penal. Care e implicarea lui Liviu Dragnea?

Votare Referendum 2012
Votare Referendum 2012 (Epoch Times România)

Urmărirea penală a început în cazul a 67 de persoane implicate în fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj, şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid care l-au ajutat pe Liviu Dragnea, a anunţat DNA.

În cazul celor 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare au fost găsite probe pentru a fi acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

Alte 18 persoane au fost acuzate de fals în declaraţii, după ce au mers la referendum în calitate de observatori din partea unei organizaţii neguvernamentale, dar aveau şi calitatea de membri ai unui partid.

Cei 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare, care sunt urmăriţi penal, au înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate, conform DNA.

Declaraţii false

În zilele de 19, 20, 21 iulie 2012, ceilalţi 18 învinuiţi au completat olograf şi au semnat câte o declaraţie de neapartenenţă politică, în scopul acreditării ca observatori din partea Asociaţiei "Ţara Noastră", la referendumul din 29 iulie 2012.

"În calitate de membri ai unei formaţiuni politice şi concomitent, de observatori la diferite secţii de votare din localităţi din judeţul Teleorman, cei 18 învinuiţi au comunicat, în fiecare oră, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezenţa la vot în secţiile respective, către numărul telefonic 1855, care era parte din sistemul IT controlat de Dragnea Nicolae Liviu, învinuit în acelaşi dosar. În acest fel, atât cei 49 de preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare, cât şi cei 18 observatori din partea unui ONG care erau şi membri de partid, au contribuit la realizarea scopului urmărit de Dragnea Nicolae Liviu, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000 (detalii comunicat nr. 647/VIII/3 din 6 septembrie 2012)", se arată în comunicatul DNA.

Cei 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare, care sunt urmăriţi penal, au înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate

Liviu Dragnea este acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia.

"În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă", preciza DNA.

Secretarul general al PSD a respins acuzaţiile aduse, spunând că nu are de unde să ştie "ce morţi au înviat şi s-au dus să voteze" la referendum.

După invalidarea referendumului de pe 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, au fost deschise peste 500 de dosare pentru anchetarea unor posibile fraude reclamate în toată ţara. Modul în care s-au desfăşurat anchetele de către procurori ar urma sa fie verificat de o comisie, după cum a decis recent Senatul.