Macovei: USL doreşte anchetarea justiţiei de către Parlament. Care este scopul urmărit

Monica Luiza Macovei, conferinţă de presă la sediul PDL
Monica Luiza Macovei, conferinţă de presă la sediul PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a criticat măsurile luate recent de USL care "doreşte anchetarea justiţiei de către Parlament" prin crearea comisiei parlamentare care să verifice modul în care procurorii au anchetat neregulile semnalate la referendumul de pe 29 iulie.

"Pe zi ce trece este tot mai clar că USL doreşte să îşi subjuge toate instituţiile independente din România şi să suprime statul de drept. Senatorii USL au propus şi votat ieri, 8 octombrie, înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind cercetările procurorilor în dosarul fraudelor reclamate la referendum. Adică, parlamentarii USL vor să îi ancheteze (ilegal) pe procurorii care anchetează (legal) reclamaţiile de fraudă la referendum. Ştim din comunicatele DNA că cel puţin unul din dosare îl priveşte pe secretarul general al PSD, dl Liviu Dragnea, învinuit pentru infracţiuni legate de referendumul din 29 iulie 2012, iar altul pe deputatul PNL Teodor Atanasiu", a declarat Macovei.

Ea a mai spus că senatorii USL au ca scop anchetarea procurorilor, deşi acest lucru nu este menţionat explicit.

"Astfel, deşi menţionează că această Comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci îşi propune să verifice sesizările cetăţenilor şi autenticitatea lor, aceiaşi senatori spun că vor să ia în considerare posibilele «fapte ilicite ale procurorilor». Cu alte cuvinte, Comisia parlamentară vrea să ancheteze şi să judece procurorii, cu scopul (1) de a îşi scăpa membrii USL de anchetă prin intimidarea şi ameninţarea procurorilor, mai ales acum în timpul procedurii de numire a unor noi şefi la Parchetul General şi DNA; (2) de a decredibiliza ancheta şi pe procurorii care lucrează în aceste dosare; (3) de a minţi opinia publică din România cu privire la scopul legitim şi legal al acestor anchete, care nu este cum au votat oamenii, ci dacă şi cum s-au comis fraudele; (4) de a-i minţi şi pe europeni ori americani pentru care frauda la alegeri/referendumuri nu este admisibilă şi este sancţionată penal, iar Parlamentul nu intervine în anchete", a precizat europarlamentarul PDL.

Macovei a apreciat că este grav faptul că acea Comisie va putea solicita opinia unor specialişti din cadrul MAI, care este condus de USL, iar Senatul va putea cere tuturor organelor de stat să pună la dispoziţia Comisiei parlamentare orice informaţie şi documente care sunt de natură să servească activităţile acesteia. "Se înţelege din context că senatorii vor să ceară şi acte din dosarele procurorilor, dacă nu cumva toate dosarele", susţine Macovei.

Votul multiplu, neanchetat

Pe de altă parte, Macovei a arătat că nimeni nu a pus problema constituirii unei comisii parlamentare de anchetă privind votul multiplu anunţat de Autoritatea Electorală Permanentă. "Aici parlamentarii USL au tăcut, lăsând să se înţeleagă că voturile multiple şi turismul electoral sunt fireşti, dar cercetarea penală a posibilelor fraude ar fi ceva grav. Nu este gravă ancheta penală, este legală, gravă este încercarea clară a politicienilor USL de a-i ancheta şi judeca pe procurorii care anchetează fraudele reclamate la referendum",este de părere Macovei.

Constituirea Comisiei parlamentare de anchetă contravine principiului separaţiei puterilor în stat, iar USL doreşte să aibă controlul şi asupra instituţiilor independente.

"Asistăm în acest moment la un asalt al celor două puteri din stat controlate de USL, legislativă şi executivă, împotriva oricărei instituţii care se doreşte şi trebuie să rămână independentă. Zilele trecute am văzut sugrumarea presei de către USL prin restructurările din TVR, astăzi asistăm la un nou pas în procesul de sugrumare a justiţiei în România", susţine Monica Macovei.

Activitatea procurorilor nu poate fi verificată decât de Consiliul Superior al Magistraturii, iar orice amestec al politicienilor este contrar Constituţiei şi legilor, a precizat europarlamentarul.

Ce doreşte PSD

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat că şefii DNA şi Parchetului General vor fi chemaţi la comisia parlamentară privind referendumul, pentru a spune de ce au fost audiaţi oamenii "pe capota maşinii şi puşi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică".

"Nu este vorba de a chema în faţa comisiei senatoriale procurorii care anchetează dosarele cu referendumul. Este vorba de a vedea managementul instituţiei, şi anume care a fost motivul pentru care s-a considerat necesar ca la prânz, în zi de sărbătoare, când oamenii ieşeau din biserică, să fie aşteptaţi la poarta bisericii de poliţişti şi procurori, în aşa fel încât să li se ia declaraţie pe capota maşinii şi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică. Pentru toţi oamenii care participau la slujbă, nu doi-trei dintre aceştia au fost audiaţi în calitate de martori atunci, ci toţi participanţii la slujbă", a adăugat Greblă.

Înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012 a fost propusă de senatori PSD şi PNL şi a fost aprobată de Senat la începutul acestei săptămâni.

Senatorii democrat-liberali anunţaseră anterior aprobării proiectului că nu vor participa la votul pentru înfiinţarea comisiei, nu îşi vor desemna reprezentanţi şi vor ataca la Curtea Constituţională o eventuală decizie în acest sens a Senatului.