Mahmoud Ezzat, noul om forte al Fraţilor Musulmani

Fostul lider spiritual Mohamed Badie.
Fostul lider spiritual Mohamed Badie. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.08.2013

Mahmoud Ezzat, numărul doi al grupării Fraţii Musulmani, este noul ghid absolut al frăţiei, după arestarea fostului lider spiritual, Mohamed Badie. Ezzat este unul din cei patru vicepreşedinţi ai Consiliului Ghidului - organism format din 19 membri care îl sfătuiesc pe lider la conducerea Frăţiei, notează miercuri ziarul ABC.

Este de profesie medic, are 69 de ani şi este membru al frăţiei din anii 70. S-a născut la Zagazig, capitala provinciei Sharkia, loc de baştină şi al fostului preşedinte destituit Mohamed Morsi, căruia i-a fost coleg de studii în oraşul local.

Potrivit datelor publicate de think tank-ul The Washington Institute (TWI), Ezzat este căsătorit cu fiica fostului ghid suprem, Mahdi Akef, şi a fost coleg de celulă cu Mohamed Badie, din 1965 până în 1974, în anii de persecuţie a Frăţiei în timpul preşedinţilor Gamal Abdel Nasser şi Anwar Al-Sadat.

Odată cu venirea lui Hosni Mubarak în fruntea Egiptului, Ezzat a fost de două ori încarcerat, o dată în anii 90 şi a doua oară în 2008, de data aceasta pentru că a participat la manifestaţiile împotriva atacurilor Israelului asupra fâşiei Gaza.

Mass-media egiptene, care l-au supranumit 'omul de fier', îl consideră un adept al liniei dure a islamului politic şi îl semnalează ca personaj cheie în relaţiile dintre Frăţie şi Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (PJD), braţul politic creat pentru a participa la viaţa democratică a ţării, care a reuşit să se impună în alegerile din 2012, obţinând peste 5 milioane de voturi.

Ezzat, la fel ca Badie şi ceilalţi membri ai conducerii grupului este pus sub urmărire de la lovitura de stat din 3 iulie şi trebuie să răspundă în justiţie, asemenea predecesorului său, pentru incitare la asasinat în martie a manifestanţilor în faţa sediului Fraţilor Musulmani din cartierul capitalei, Moqattam.

Numele său a fost citat de mediile internaţionale în 2011, când în plină revoluţie el a declarat ziarului egiptean Al-Masry Al-Youm că 'aplicarea pedepselor prevăzute de sharia (legea islamică) necesită timp şi va veni după ce islamul se va instala în fiecare inimă, doar atunci pedepsele vor putea fi aplicate'. După controversa suscitată de această declaraţie, el a acuzat ziarul de răstălmăcire a vorbelor sale.

'Badie este o figură importantă, dar nu e de neînlocuit. Organizaţia este obişnuită cu arestările de-a lungul existenţei sale şi vor fi mereu oameni, cum este acum Ezzat, pregătiţi să asume conducerea', a declarat fostul ministru al planificării al preşedintelui Morsi, Mohamed Amr Darrag, consultat de ABC după ce s-a aflat de capturarea lui Badie.

A fost o reacţie în acord cu restul celorlalte surse oficiale ale grupului, care au dorit să minimalizeze importanţa ghidului suprem şi să privească înainte strângând rândurile în jurul noului om forte al frăţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor