Franţa: Transportul feroviar lovit puternic de o grevă de amploare împotriva reformelor lui Macron

Angajaţi ai SNCF lucrează la linii ferate în apropierea Gării de Est din Paris (Joel Saget/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
03.04.2018

Aproximativ jumătate din numărul lucrătorilor operatorului de transport feroviar SNCF au început o serie de greve ce vor dura luni de zile, într-o zi denumită de mass media franceză “Marţea Neagră”. Grevele vor afecta aproximativ 4,5 milioane de navetişti.

Angajaţii căilor ferate franceze au lansat marţi grevele în prima zi din cele trei luni planificate, în contextul unui val de acţiuni industriale care loveşte Franţa din cauza reformelor anunţate de preşedintele Emmanuel Macron.

Principalele patru sindicate feroviare au cerut muncitorilor să intre în grevă timp de 2 zile la fiecare 5 zile până în 28 iunie, cu excepţia cazului în care preşedintele Macron renunţă să restructurareze operatorul feroviar de stat cu datorii mari (SNCF), înainte ca această companie să fie supusă concurenţei, confom reglementărilor Uniunii Europene.

Aproximativ 4,5 milioane de navetişti vor fi afectaţi de greve. Aproximativ 48% dintre angajaţii feroviari şi alţi membri SNCF urmează să participe la greva de marţi, potrivit conducerii SNCF. Rata participării mecanicilor de trenurii a fost anunţată la 77%.

Doar un singur tren TGV de mare viteză din 8 şi un singur tren regional din 5 sunt programate să circule, ceea ce înseamnă că milioane de cetăţeni francezi vor întâmpina dificultăţi în a ajunge la locurile de muncă.

Angajaţi de la Air France, serviciile de salubritate şi unii angajaţi din sectorul energiei participă de asemenea la greve separate.

Ministrul Transporturilor, Elisabeth Borne, a afirmat că guvernul nu-şi va schimba poziţia în discuţiile cu sindicatele, susţinând că ea consideră că unii urmăresc să amplifice confruntările.

“Am auzit că unii angajaţi feroviari sunt îngrijoraţi. Aceste temeri nu sunt justificate, ci sunt alimentate. Unii oameni doresc în mod clar să politizeze dezbaterea”, a afirmat Borne.

Directorul SNCF, Guillaume Pepy, a avertizat că rute întregi ar putea fi închise ca urmare a grevei.

“Doresc să fiu foarte clar .. prezenţa la grevă va fi fără îndoială masivă şi viaţa multor persoane va fi foarte dificilă”, a precizat Pepy într-un interviu radio.

Emmanuel Grondein, liderul Sud Rail, unul dintre cele patru sindicate implicate în grevă, a declarat că acţiunea este necesară şi are un obiectiv mai amplu. “Protejăm serviciul de transport public francez, şi nu doar angajaţii feroviari”.

Sindicatele îl acuză pe Macron, un fost bancher de investiţii de centru, că urmăreşte să “distrugă transporturile feroviare publice printr-un dogmatism pur ideologic” şi sunt îngrijorate că planurile de transformare a SNCF într-o companie listată la bursă, chiar dacă statul ar deţine 100% din acţiuni, ar putea duce în cele din urmă la privatizarea companiei naţionale, lucru pe care guvernul îl neagă.

Macron, care a prezentat deja reforme nepopulare în domeniul muncii, a declarat că SNCF, care are în prezent datorii de 46,6 miliarde de euro, trebuie să fie supusă unor schimbări majore în condiţiile în care ţările UE se pregătesc ca până în 2020 să deschidă concurenţei transporturile feroviare pentru călători. Guvernul lui Macron a afirmat că este cu 30% mai scump să administrezi un tren în Franţa decât în oricare ţară din Europa. Restructurarea ar implica eliminarea garantării locurilor de muncă pe viaţă şi pensionarea timpurie a muncitorilor feroviari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor