Franţa şi Germania aşteaptă un răspuns de la UE privind solicitanţii de azil din Balcani
alte articole
Parisul şi Berlinul aşteaptă un răspuns de la UE privind afluxul de solicitanţi de azil din Serbia şi Macedonia, au afirmat joi miniştrii de interne francez, Manuel Valls, şi german, Hans-Peter Friedrich, într-un interviu pentru Le Figaro şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Ţările noastre se confruntă cu un fenomen îngrijorător: un aflux de solicitanţi de azil provenind din ţările care au beneficiat recent de liberalizarea vizelor. Cetăţenii din aceste ţări au acces liber în spaţiul Schengen. Acest aflux de cereri, adesea nefondate, pune în pericol sistemele naţionale de azil", a declarat ministrul Manuel Valls, răspunzând unei întrebări privind imigranţii, în special romi, din Serbia şi Macedonia.
“Într-adevăr, dreptul la azil ne obligă să le analizăm dosarele şi să le oferim o casă, deşi este aproape sigur că cererea lor va fi respinsă. Această problemă necesită un răspuns european", a adăugat ministrul francez.
La rândul său, ministrul german de interne a afirmat că se aşteaptă ca UE să ofere Serbiei şi Macedoniei un ajutorul adecvat. "Dar mă aştept, de asemenea, şi ca Serbia şi Macedonia să accepte acest ajutor. Dacă nu va funcţiona, atunci mecanismele pe care le-am stabilit în Consiliul European vor fi aplicate, în special suspendarea eliminării vizelor. Acesta este mesajul nostru clar pentru Serbia şi Macedonia, dorim ca aceste ţări să participe la rezolvarea problemei", a adăugat ministrul Friedrich.
Declaraţiile celor doi miniştri au fost făcute înaintea reuniunii miniştrilor de interne din UE, care are loc joi la Luxemburg.
UE a ridicat în decembrie 2009 obligativitatea vizelor pentru Serbia, Macedonia şi Muntenegru, ai căror cetăţeni pot călători în 25 de ţări din spaţiul Schengen, majoritatea state membre ale Uniunii Europene.
Mai multe ţări UE, în special Suedia, Belgia şi Germania, se confruntă de mai mult timp cu un aflux de solicitanţi de azil provenind din aceste ţări din Balcani, majoritatea fiind romi şi albanezi.
Comisia Europeană şi-a exprimat, la rândul său, îngrijorarea privind afluxul de solicitanţi de azil din Serbia şi Macedonia şi a avertizat că ar putea fi reintrodusă obligativitatea vizelor dacă autorităţile locale nu vor reuşi să stopeze fenomenul.