Un activist rus susţine că a fost torturat pentru a mărturisi

Activistul opoziţiei ruse, Leonid Razvozzhayev (dreapta), care a afirmat că a fost torturat de agenţi guvernamentali.
Activistul opoziţiei ruse, Leonid Razvozzhayev (dreapta), care a afirmat că a fost torturat de agenţi guvernamentali. (YouTube)

Un activist rus din opoziţie, Leonid Razvozhaiev, susţine că a fost răpit şi introdus cu forţa într-o dubă de agenţii de informaţii ai Federaţiei Ruse, nu i s-a oferit mâncare şi nu i s-a permis să utilizeze toaleta timp de trei zile şi i s-a spus că familia sa va fi ucisă dacă nu semnează o mărturisire.

"Ei au promis că mă vor omorî. Am fost răpit şi torturat în Ucraina", a declarat el într-un clip video postat pe youtube la începutul acestei săptămâni. Razvozhaiev, consilier al adjunctului Dumei de Stat Ilya Ponomariov din partidul de opoziţie Doar Rusia, era transportat din sala de judecată spre o maşină de poliţie când a făcut acest comentariu.

Potrivit postului Radio Europa Liberă, Razvozhaiev s-a predat autorităţilor şi a scris o declaraţie de 10 pagini cum că ar fi pus la cale un complot pentru a provoca tulburări în masă în întreaga Rusie. Mărturia susţine că a colaborat cu liderul mişcării de opoziţie Frontul de Stânga, Serghei Udalţsov, şi cu un activist din opoziţie, Konstantin Lebedev.

Valery Borşciov, şeful grupului pentru drepturile omului Comisia de Supraveghere Publică din Moscova, a relatat pentru agenţia de ştiri Interfax-Ucraina ceea ce i-a spus Razvozhaiev: "patru bărbaţi l-au târât [pe Razvozhaiev] într-un microbuz, i-au legat mâinile şi picioarele cu bandă scotch şi i-au pus o căciulă pe ochi ca să-l împiedice să vadă ceva."

"El nu a mâncat trei zile, nu a putut merge la toaletă, ei încercând să-l forţeze să facă ceea ce voiau. Astea sunt propriile lui cuvinte. Credem că a spus adevărul", a continuat Borşciov. Razvozhaiev i-a spus lui Borşciov că crede că a fost ţinut în regiunea rusă Briansk, în apropierea Ucrainei, în jurul datei de 21 octombrie.

Apărătorul drepturilor omului a adăugat că Razvozhaiev nu a fost bătut, dar că "tortura psihologică la care a fost supus a fost teribilă şi că el s-a văzut nevoit să dea dovezi false."

Agenţia ONU pentru Refugiaţi a spus că Razvozhaiev a dispărut în timp ce a solicitat azil în capitala Ucrainei, Kiev.

Într-o declaraţie, agenţia a afirmat că el a mers "la o cafenea din apropiere pentru a lua prânzul şi şi-a lăsat lucrurile personale la birou", dar nu s-a mai întors. Avocatul care se ocupa de cererea de azil nu l-a mai putut contacta telefonic, un raport pentru persoane dispărute fiind depus la scurt timp după aceea.

Razvozhaiev a părăsit Rusia şi a căutat azil în Ucraina după ce Udalţsov şi Lebedev au fost interogaţi de agenţi ruşi pe 17 octombrie, a raportat Radio Europa Liberă. La scurt timp după interogatoriu a fost intentat un caz penal împotriva celor trei.

Amnesty Internaţional a declarat joi că afirmaţiile lui Razvozhaiev privind tortura ar trebui investigate de guvernul rus.

"Acuzaţiile că Leonid Razvozhaiev a fost răpit de agenţi guvernamentali ai Federaţiei Ruse, torturat sau supus altor forme de tratamente necorespunzătoare, sunt extrem de îngrijorătoare şi Federaţia Rusă trebuie să se asigure că astfel de acuzaţii sunt investigate prompt, eficient şi independent", a afirmat David Diaz-Jogeix pentru Amnesty într-o declaraţie.

Diaz-Jogeix a recunoscut că nu este clar dacă Ucraina a avut un rol în pretinsa răpire a lui Razvozhaiev, dar asta ar trebui stabilit într-o investigaţie independentă.

Miercuri, Comisia Centrală de anchetă a Rusiei a anunţat că va investiga acuzaţiile de tortură, dar a subliniat că Razvozhaiev nu a spus în mod oficial agenţiei că a fost torturat sau răpit, a raportat agenţia de stat RT.

Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al comisiei, a declarat pentru RT că Razvozhaiev s-a predat "pentru a scrie o mărturisire."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe