Franţa: Peste 100.000 de studenţi se opun reformei guvernamentale a legii muncii
Aproximativ 150.000 de studenţi au protestat joi împotriva reformelor propuse de guvern în privinţa legislaţiei muncii, susţinând că aceste schimbări vor afecta negativ drepturile muncitorilor.
Guvernul socialist al lui Francois Hollande doreşte să aplice aceste schimbări pentru a creşte rata angajărilor. Reformele propuse vor relaxa săptămâna de lucru strictă de 35 de ore, astfel încât companiile să poată negocia cu fiecare angajat în parte condiţiile ca aceştia să aibă un program de muncă flexibil.
Din cauza nemulţumirilor privind noua legislaţie, guvernul francez şi-a retras o parte din propuneri, dar opoziţia faţă de noile modificări nu s-a micşorat.
Peste 100 de licee au fost închise după ce organizaţiile de studenţi au organizat protestele. La Paris manifestaţia a degenerat în violenţe soldate cu doi răniţi.
În capitala pariziană, câteva sute de liceeni au blocat intrarea în licee, după care s-au strâns în Place de Nation, pentru a se alătura unui marş de protest, în timpul căruia au fost relatate mai multe incidente. Potrivit rapoartelor, câţiva membri ai unor mişcări anarhiste au aruncat cu sticle în forţele de ordine şi s-au urcat pe autovehiculele din zonă. Trei persoane, care purtau măşti, au fost arestate.
În afara Parisului, manifestaţii importante au avut loc şi în Clermont-Ferrand cu participarea a 3.000 de persoane.
În plus, între 2.000 şi 3.000 de tineri au protestat pe străzile oraşului Tours, şi aproximativ 500 în Bordeaux, în sud-vestul ţării.