Franţa: Programul de implementare a paşapoartelor de imunitate merge înainte în ciuda protestelor masive
alte articole
Guvernul francez a extins, luni, lista activităţilor care necesită utilizarea unui „paşaport de imunitate” COVID-19, în ciuda protestelor la scară largă împotriva iniţiativei guvernului Macron.
Noile activităţi includ vizitarea spitalelor, călătoriile interurbane şi frecventarea de restaurante şi cafenele.
Paşaportul de imunitate este dovada imunizării prin vaccinare completă, a efectuării unui test COVID-19 care a ieşit negativ sau a recuperării după boală. Documentul este obligatoriu din 21 iulie pentru evenimente sau locuri culturale în care se adună mai mult de 50 de persoane, inclusiv evenimente sportive şi cinematografe.
Permisul include un cod QR care este scanat la intrarea într-un loc sau eveniment şi poate fi pe suport de hârtie sau digital.
În prezent, paşaportul de imunitate nu este necesar pentru copii, dar, începând cu 30 august, toţi cei cu vârsta peste 12 ani vor trebui să îl prezinte înainte de a intra la un eveniment sau într-un spaţiu public.
Persoanele sunt considerate complet vaccinate la şapte zile după a doua doză de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, la patru săptămâni după vaccinul cu o singură doză Johnson & Johnson sau la şapte zile după o doză din orice vaccin COVID-19 administrat celor care s-au recuperat de la o infecţie anterioară.
Programul de implementare a paşaportului de imunitate face parte din încercarea guvernului de a reduce numărul cazurilor de COVID-19 şi de a încuraja vaccinarea. Peste 37 de milioane sau 55,5% dintre francezi sunt complet vaccinaţi începând de duminică.
„Paşaportul şi acţiunea de vaccinare ar trebui să ne ajute să evităm noi blocaje”, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, pentru cotidianul francez Le Parisien, în timp ce proteste masive continuau în al patrulea weekend consecutiv împotriva permisului şi obligativităţii vaccinării - până pe 15 septembrie - a lucrătorilor din domeniul sănătăţii.
Peste 200.000 de oameni au manifestat în toată Franţa, inclusiv 17.000 la Paris în weekendul trecut, potrivit Ministerului de Interne.
Oponenţii programului susţin că libertăţile lor civile sunt încălcate.
Ca răspuns la proteste, Véran a anunţat uşoare modificări ale regulilor. Guvernul Macron va accepta acum un rezultat negativ al testului PCR sau antigen în ultimele 72 de ore, nu în ultimele 48 de ore aşa cum prevedea iniţial. În plus, ar fi valabil şi un autotest negativ efectuat sub supraveghere medicală.
Franţa a înregistrat peste 20.000 de cazuri COVID-19 şi 30 de decese duminică, potrivit worldometers.info. Deşi numărul noilor cazuri a crescut continuu în ultimele şase săptămâni, spitalizările şi decesele nu au crescut în acelaşi ritm ca în cazul valurilor de focar din trecut.
Regulile stricte COVID-19 vor rămâne în vigoare până pe 15 noiembrie, cel puţin conform regulamentului prezent.