Franţa: peste 20.000 de copii cu handicap neşcolarizaţi
alte articole
În Franţa, un copil autist poate frecventa o şcoală normală dacă are totuşi un însoţitor, care să-l ajute să devină independent. În timp ce ministrul educaţiei vrea să facă din ocupaţia de însoţitor o 'adevărată meserie', un raport al Senatului arată că 20.000 de copii cu handicap sunt în prezent neşcolarizaţi, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de joi.
Ministrul educaţiei, Vincent Peillon, a anunţat la 4 iulie, în discursul său de politică generală, că vor fi recrutate aproximativ 1.500 de persoane care să-i însoţească pe elevii handicapaţi la şcoală, înainte de începerea anului şcolar.
Marie-Arlette Carlotti, ministrul delegat pentru persoanele cu handicap, a arătat la 10 iulie că va face, din această toamnă, propuneri în acest sens. 'Trebuie stabilit un nivel de recrutare, prevăzută modalitatea de formare şi stabilit un statut al acestor persoane', a spus aceasta.
Există în prezent, în Franţa, 21.000 de asistenţi auxiliari pentru copii cu handicap. Ei pot fi recrutaţi în două moduri: cu contract temporar de 6 luni, care poate fi reînnoit pe o perioadă de cel mult doi ani (12.000 de persoane), şi cu contract de asistent educaţional, pe trei ani, care poate fi prelungit de două ori (9.000 de persoane). Numai în cel de-al doilea caz este necesar să ai bacalaureatul, ceea ce îi atrage mai ales pe studenţi. Ceilalţi, care nu sunt obligaţi să aibă o diplomă, s-au confruntat în general cu mari dificultăţi de inserţie profesională.
Aceşti asistenţi urmează un stagiu de formare identic (60 de ore) şi exercită aceeaşi meserie: însoţesc copii în unităţile şcolare normale, de la grădiniţă până la liceu. Ei au trei misiuni: supraveghează copiii în timpul activităţilor cotidiene obişnuite (de exemplu, la grădiniţă, sculatul şi culcatul micuţilor), stau lângă copii în timpul orelor de la şcoală şi participă la activităţile de socializare.
Există, de asemenea, o categorie de asistenţi de şcolarizare (care sunt şi asistenţi educaţionali), care se ocupă de mai mulţi copii, pe baza principiului mutualist. Această meserie a fost creată acum un an şi sunt 2.000 de persoane acum care o exercită.
Toată lumea este de acord că această formă de însoţire a copiilor cu handicap are un rol determinant în şcolarizarea lor.
Potrivit raportului Senatului din 4 iulie, numărul copiilor handicapaţi şcolarizaţi în unităţi normale de învăţământ a crescut cu o treime din 2006: 210.000, din care 130.000 în învăţământul primar şi 80.000 în cel secundar, numărul total al elevilor fiind de 6,7 milioane. 'Numărul elevilor cu handicap care au însoţitor a crescut în perioada 2005-2011 cu 232%', arată raportul, care precizează că există totuşi însoţitori insuficient pregătiţi sau cu contracte temporare.
Raportul menţionează, de asemenea, o cifră îngrijorătoare, adică '20.000 de copii handicapaţi care nu figurează în vreo instituţie şcolară'. Trei sferturi dintre aceştia sunt plasaţi în unităţi de asistenţă medico-socială, care nu au niciun contact cu sistemul şcolar. 'Li se oferă o soluţie educaţională, dar nu de şcolarizare', explică Nelly Paulet, specialistă în probleme ale persoanelor cu handicap. 'Aceste cifre nu arată ce handicap au aceşti copii, nici de ce nu există un parteneriat cu sistemul educaţional naţional', potrivit acesteia.
Un număr de 5.000 de copii se află sub îngrijirea părinţilor şi aşteaptă şi ei o soluţie de şcolarizare.
'În afară de consideraţiile legate de meseria de însoţitor, trebuie, de asemenea, promovate mai multe stagii specializate pentru cadrele didactice, psihologi, directori de şcoli şi licee', concluzionează Nelly Paulet.