Italia: Monti străbate un parcurs de război şi deschide polemici cu sindicatele

Discursul ţinut de premierul italian Mario Monti, miercuri, la Roma, la reuniunea anuală a Asociaţiei băncilor italiene, ABI, în care a prezentat un cadru dramatic al situaţiei economice din Italia, criticând activitatea guvernelor precedente şi lipsa de flexibilitate a sindicatelor, şi numirea lui Vittorio Grilli în funcţia de ministru al economiei şi finanţelor se află joi pe primele pagini ale ziarelor din Italia.
Premierul italian, Mario Monti. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
12.07.2012

Discursul ţinut de premierul italian Mario Monti, miercuri, la Roma, la reuniunea anuală a Asociaţiei băncilor italiene, ABI, în care a prezentat un cadru dramatic al situaţiei economice din Italia, criticând activitatea guvernelor precedente şi lipsa de flexibilitate a sindicatelor, şi numirea lui Vittorio Grilli în funcţia de ministru al economiei şi finanţelor se află joi pe primele pagini ale ziarelor din Italia.

'Monti: A început un dificil parcurs de război', titrează La Repubblica de la Roma, care reia discursul lui Monti la reuniunea ABI, unde premierul italian a spus: 'Italia străbate un foarte dificil parcurs de război. Suntem într-un tunel. Primele rezultate vor sosi în 2013, de ele se va bucura succesorul meu'. După părerea lui Monti, Italia se luptă, ca în război, cu prejudecăţile celorlalte ţări asupra situaţiei sale economice, cu propria mentalitate cinică, cu moştenirea din trecut, adică imense datorii publice, cu inactivitatea guvernelor precedente şi cu defectele structurale ale economiei sale, observă La Repubblica.

În acest parcurs de război, momentul cel mai jalnic, după părerea lui Monti, a fost anul trecut, în noiembrie, la reuniunea G20 de la Cannes (Franţa), când primul ministru italian de atunci Silvio Berlusconi 'a fost umilit şi supus la presiuni foarte neplăcute pentru el însuşi şi pentru ţară, o tentativă de a convinge Italia să cedeze o parte a suveranităţii sale', relevă principalul cotidian roman, care subliniază aceste cuvinte ale lui Mario Monti, care au dus la naşterea mai multor polemici.

Premierul italian a mai vorbit pe larg despre faza dramatică pe care o străbate Italia şi a spus că este convins că acest lucru se întâmplă şi din cauza faptului că, în trecut, guvernele au insistat prea mult asupra dialogului cu partenerii sociali, fără a lua decizii hotărâte. 'Acest dialog profund cu partenerii sociali a dus la naşterea dificultăţilor împotriva cărora trebuie să luptăm acum', a spus Monti, declanşând reacţia imediată a secretarului general al sindicatului CGIL, Susanna Camusso, care a replicat: 'Monti nu ştie ce spune. Nu acceptăm lecţii de democraţie de la un premier care nu a fost ales prin vot popular, ci a fost cooptat', aminteşte La Repubblica.

'Furia sindicatelor împotriva lui Monti', titrează cotidianul milanez Il Corriere della Sera, care publică şi reacţiile celorlalţi lideri sindicali la cuvintele premierului italian, care a criticat dialogul dintre guvern şi partenerii sociali. 'Nu există alternativă la dialog, în nicio democraţie. Guvernele, oricât de competente ar fi, nu pot conduce singure ţara, în momente dificile, ca acesta', a spus Raffaele Bonanni, liderul sindicatului CISL.

Iar Luigi Angeletti, secretarul celui de-al treilea sindicat italian, UIL, a declarat: 'Monti crede că poate salva Italia fără să-i salveze pe italieni, într-un moment în care Europa sfătuieşte guvernele să intensifice dialogul social, ca instrument pentru creştere. Cred că ar trebui să asculte şi ce spun lucrătorii şi pensionarii; am ieşi din criză mai repede, şi mai bine', indică Il Corriere della Sera.

'Monti străbate un parcurs de război şi deschide polemici cu sindicatele', titrează şi La Stampa din Torino, care subliniază faptul că Monti a renunţat miercuri, după opt luni, la funcţia de ministru interimar al economiei şi finanţelor, numindu-l în locul său pe profesorul Vittorio Grilli, care deţinea funcţia de ministru adjunct.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor