Volumul de deşeuri nucleare din Franţa se va dubla până în 2030
alte articole
Peste 1,3 milioane de metri cubi de deşeuri nucleare erau stocate în Franţa la sfârşitul anului 2010, volum care se va dubla până în 2030, potrivit datelor publicate miercuri de Agenţia naţională pentru gestionarea deşeurilor radioactive (ANDRA). Aceste deşeuri radioactive provin în primul rând de la centralele nucleare (59 %), dar şi de la laboratoarele de cercetare (26 %), din activităţi militare (11 %), din industria nenucleară (3 %) şi sectorul medical (1 %), potrivit datelor ANDRA publicate de săptămânalul Le Point în ediţia de miercuri.
Potrivit estimărilor, volumul acestor deşeuri radioactive se va dubla până în 2030, ajungând la 2,7 milioane de metri cubi. 'În Franţa, producţia de deşeuri radioactive reprezintă echivalentul a 2 kg pe an pe locuitor', se spune în raportul ANDRA.
Cele mai periculoase sunt deşeurile numite de ' înaltă activitate' (ÎA), provenite în mare parte din tratarea combustibililor uzaţi în reactoarele nucleare din Hexagon. La sfârşitul lui 2010, aceste deşeuri ÎA reprezentau 2.700 m3, deci doar 0,2 % din totalul deja produs. Dar, numai ele singure conţin 96 % din radioactivitatea totală a deşeurilor nucleare, din cauza mai multor miliarde de becquereli (bq - unitatea de măsură pentru radioactivitate) pe gram.
Ele pot avea o durată scurtă de viaţă (mai puţin de 31 de ani pentru ca radioactivitatea să scadă cu jumătate) sau foarte lungă, precum neptuniu 237, a cărei perioadă radioactivă depăşeşte două milioane de ani. Volumul acestora se va dubla la 5.300 m3 până în 2030.
Deşeurile de activitate medie cu durată lungă de viaţă (AM-VL) vor fi stocate la mare adâncime în Centrul industrial de stocare geologică (CIGEO), care se va deschide în 2025, la limita dintre departamentele Meuse şi Haute-Marne (est). Până atunci, ele sunt stocate în siturile unde sunt produse, în La Hague (departamentul Manche, vest) şi Marcoule (departamentul Gard, sud). Cea mai mare parte din stocurile din Franţa este constituită din deşeuri de activitate joasă şi medie şi cu durată scurtă de viaţă (63 % din volumul total şi 0,02 % din radioactivitate). Ele sunt generate de instalaţiile nucleare sau de laboratoare de cercetare sau medicale.
Au fost mai întâi stocate într-un centru din Manche, deschis în 1969 şi închis apoi, iar din 1992, în departamentul Aube (nord-est). Provenite din desfiinţarea primelor centrale cu grafit sau din fosta industrie de radiu, deşeurile de activitate joasă cu viaţă lungă constituie 7 % din volumul total şi aproape 0,01 % din radioactivitate. Sunt cel mai adesea stocate în locurile unde sunt produse, în lipsa unei soluţii definitive. Ele includ şi mii de vechi obiecte radioactive (fântâni cu radiu, paratrăznet cu radiu, vechi detectoare de incendiu etc.). Restul este format din fier vechi, beton şi moloz provenite din industrie sau din desfiinţarea instalaţiilor nucleare, adică 360.000 m3 de deşeuri de foarte joasă activitate. Volumul acestor deşeuri, stocate la suprafaţă în Aube din 2003, va atinge 1,3 milioane de m3 în 2030.